Jumit tuottavat ongelmia ja kipuja

Pääsetkö rennosti syväkyykkyyn? Pysyykö kantapäät maassa, katse eteen, säilyykö alaselän luonnollinen notko? Saatko vielä syväkyykyssä nostettua kädet ylös kohti taivasta?  

Rento syväkyykky on luonnollinen asento ihmiselle. Nykyään vain yhä useampi ei pääse rentoon kyykkyasentoon. Jos rento syväkyykky ei onnistu, se kertoo kireyksistä eri puolilla kehoa, jotka todennäköisesti tuottavat ongelmia ja kipuja.

Nivelet pysyvät terveempinä, kun niiden koko liikerataa käyttää, niin kuin ne on tarkoitettu. Syväkyykky ylläpitää nilkkojen, polvien, lonkkien, lantion ja selän liikkuvuutta. Kyykkyliikkuvuus kertoo siis paljon koko kehon liikkuvuudesta.  

Kun on vähemmän jumeja kehossa, liike on rennompaa ja olo on energisempi, kun ei tarvitse taistella omia jumejaan vastaan. Pystyt käyttämään kehoasi miten ja mihin haluat ja selviät yllättävistäkin tilanteista loukkaantumatta, kuten liukastelut tms. Myös kehohallinta paranee liikkuvuuden parantuessa. Liikkuvampi ja rennompi keho helpottaa arjessa ja jumeista johtuvat kivut ja säryt vähenevät. Lisäksi hyvin toimiva keho ennaltaehkäisee venähdyksiä ja revähdyksiä. Jumit myös estävät lihaksia toimimasta kunnolla; voima, kestävyys ja tuki heikkenevät jumien myötä.

Minkä takia aikuisen ihmisen pitäisi päästä kyykkyyn? 

Pienelle lapselle kyykkyasento on normaali leikkiasento, mutta jo kouluun mennessään lapset alkavat kangistua ja kyykkyasento hankaloituu istumisen lisääntymisen johdosta.

KYYKYN HYÖDYT:

 • Rento kyykkyyn pääseminen helpottaa arkea
 • Hyvä liikkuvuus vähentää kireyksistä johtuvia kiputiloja
 • Nivelet pysyvät terveinä: kun käytät koko liikerataa, ”liike rasvaa niveliä” ja pitää ne kunnossa.
 • Ilman jumeja keho ja lihakset toimivat niin kuin ne on tarkoitettu toimivan ja kehonhallinta paranee

Jos venyttelystä huolimatta liikkuvuus ei parane, liikkeet ja/tai tekniikat voivat olla vääriä – Konsultoi ammattilaista

Keho tottuu paikallaan oloon; jos istuu paljon, keho jumittaa istumisesta. Vaihtelu on hyvästä ja istumisen tauottaminen on ensiarvoista. Liikkuvuuden parantaminen vaatii toimivia tekniikoita joko liikkeillä tai välineillä tai parhaassa tapauksessa molemmilla usein, mieluiten vähintään 5 kertaa viikossa. Jo 5 minuuttia päivässä on tehokasta, kun tekniikat toimivat ja liikkeet on valittu oikein omia ongelmakohtia korjaaviksi. Jos alaselkä oireilee, voi vika olla esimerkiksi lonkankoukistajissa tai takareisissä eikä tässä tapauksessa alaselän hieronta tai venyttely auta. Ammattilaisen konsultointi on viisasta, sillä oikein valitut liikkeet ovat tehokkaita ja tulosta tulee nopeasti ja yllättävän vähällä vaivalla.

Olin varma, että liikerajoite oli pysyvä, mutta olin väärässä!

Koin itse urheilu-urallani useampia loukkaantumisia, venähdyksiä ja revähdyksiä: olkapää, polvi, ranne, kylki jne. Kun kehossa on epätasapainoa ja liikkuvuudessa rajoituksia sekä joustamattomat kalvot, on aina riski tämän tyyppisille loukkaantumisille. Ylirasitus, huono palautuminen, kehon jatkuva stressitila jumittaa entisestään. Minimaalinen kehonhuolto ja sekin pääsääntöisesti toimimattomilla tekniikoilla. Peliuran jälkeen alkoi taival kohti energistä ja terveempää, kivutonta oloa. Normaalitilaksi oli muodostunut tila, joka oli niin kankea, että aina johonkin sattui ja liikkuminen oli hyvin usein jollain tavalla vaivalloista. Sattumien kautta päädyin yhteistyöhön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajien kanssa ja radikaalit muutokset auttoivat kehoa palautumaan. Rentoutumisharjoitukset, ruokavaliomuutokset luonnollisempaan, nestepitoisempaan ja ravinteikkaampaan suuntaan, palautumisen optimointi huomioiden treenien tehot ja erityiseen arvoon nousivat toimivat kehonhuoltotoimenpiteet, erilaiset liikkuvuustekniikat ja kehonhuoltovälineet. Tavoitteena: arkielämän huippukunto minimaalisella teholiikuntaan käytetyllä ajalla ja terveys prioriteetti numero ykkösenä. Nykyinen arkielämän huippukunto on toimivan kehon myötä myös suorituskyvyltään monilta osin jopa kovempi nyt pian 40-vuotiaana kuin huippu-urheiluaikana alle 30-v. Löysin toimivat kehonhuoltometodit ja koko ajatusmallini muuttui rääkkitreeneistä keveisiin kehon optimointiharjoituksiin ja kalorien laskemisesta kohti luonnollista ja ravinteikasta syömistä. Matka on määränpää ja matkaa kohti arjen huippukuntoa ja terveyttä teen joka päivä matkasta nauttien ja uutta oppien!

Nykyajan ihminen on tappanut liikkuvuutensa istumalla?

Aamulehti julkaisi jutun syvän kyykyn hyödyistä toukokuussa 2016 ja paljon luettu juttu julkaistiin uudelleen 7.10.16.

Syväkyykky on tuhansien vuosien ajan ollut ihmiselle luonnollinen lepoasento. Nykyään sanotaan, että nykyajan ihminen on ”istumalla tappanut liikkuvuutensa”. Jos syväkyykky ei onnistu, se on merkki siitä, että kehossa on jumeja, jotka hankaloittavat tai jopa tuottavat kipuja jokapäiväisessä arkiliikkumisessa. Varsinkin yllättävät tilanteet kuten liukastumiset tai horjahtamiset johtavat suurella todennäköisyydellä loukkaantumiseen, jos liikkuvuus on huono ja esim syväkyykky ei onnistu. Syväkyykkyä voidaan nimittäin pitää yhtenä testiliikkeenä, onko liikkuvuutesi hyvällä tasolla, pääsetkö rentoon syväkyykkyyn? Jos ei onnistu, se on hyvä tavoite!

Aamulehden artikkelissa asiantuntijana toimii fysioterapeutti Matti Melanen. Keräsin pääpointit artikkelista, jonka löydät kokonaisuudessaan täältä:

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/syva-kyykky-on-ihmisen-unohdettu-mutta-luonnollinen-lepoasento-nain-palautat-liikkuvuuden-23683863/

 • Käytä kehoasi miten haluat, eli se toimii toivotusti kun syväkyykky onnistuu
 • Jos istut liikaa, kehosi tottuu paikallaan oloon ja jumittuu
 • Nivelten kunto: Nivelet on rakennettu liikkumaan määränsä mukaan. Jos liikkuvuutta ei käytä, nivel alkaa jumittaa. Nivel on terve, kun se liikkuu niin kuin se on tarkoitettu.
 • Syväkyykky ylläpitää nilkkojen, polvien, lonkkien, lantion ja selän liikkuvuutta.
 • Suuri liikerata tarkoittaa myös, että nesteet liikkuvat ja nivelet saavat samalla voitelua.
 • Kehon rakenteiden ja toiminnan muuttaminen vie aina aikansa. Lopulta muutos on viitsimisestä kiinni, varsinkin jos tekeminen tuntuu aluksi hankalalta.
 • Liikkuvuuden lisäksi kyykistely lisää voimaa, kehon hallintaa, kestävyyttä ja venytystä.
 • Rentoon kyykkyyn pääseminen ei ole huikea supersuoritus vaan pikemminkin normaali toiminnan taso.

Vanhemmiten kangistuu?

Keskustelin erään asiakkaani kanssa liikkuvuudesta. Alla vastaukseni hänen mietintöönsä.

”En ole päässyt vuosiin kyykkyyn ja koska vanhemmiten kangistuu, niin en tule ikinä pääsemään.”

 • Itselläni oli polvivamman johdosta merkittävä liikerajoitus vasemmassa polvessa. Se ei taipunut kuin juuri ja juuri 90 asteen kulmaan. Urheilin tällä liikeradalla 15 vuotta (16v-34v) kunnes aloitin nämä toimivat kehonhuoltotoimenpiteet käyttäen sekä liikkuvuusliikkeitä että huoltovälineitä. Olin siinä uskossa, että liikkuvuuteni on lopun elämääni se mikä on. Päätin silti tehdä liikkeitä, vaikka olin epäuskoinen. Ajattelin, että ei se pahemmaksikaan enää voi mennä. Noin 2-3 vuoden intensiivisen huollon ja muutenkin muuttuneiden treeni- ja ravintomenetelmien myötä tulosta tuli yhtäkkiä yllättäen! Onnistuin elämäni ensimmäistä kertaa spagaatissa 34 vuotiaana ja syväkyykkyyn taivuin yli 15 vuoden tauon jälkeen 36 vuotiaana. Kaikki on mahdollista, ikääntyminen ei ole este, kunhan löytää toimivat tekniikat.

Kokeile syväkyykky!

Kokeile, miten sinulla onnistuu syväkyykky? Onko asento rento? Pysyykö kantapäät maassa? Laskutuuko reisi alaviistoon eli onko kyykky syvä? Tunnustele asentoa. Jalat hartioiden leveydellä tai hieman leveämmällä. Varpaat voi avata hieman ulospäin, polvet samaan suuntaan varpaiden kanssa. Lopuksi voit kokeilla lisähaasteen: saatko pidettyä katseen eteen ja nostettua kädet yläviistoon? Pysyykö asento edelleen rentona? Asentoa kannattaa alkaa tunnustelemaan usein, päivittäin ja viipyä rasitukseen asti mutta kipua ei saa tulla. Tavoitteena että asento helpottuu ja rentoutuu ja kyykyssä helposti vietetty aika pitenee.

Jos kiinnostuit aiheesta ja haluat parantaa liikkuvuutta ja monipuolisesti kuntoa terveys edellä, tutustu valmennukseeni ja ilmoittaudu mukaan:  https://www.fysiocross.fi/fysiocross-ryhmavalmennus/

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen FysioCross-opas

Oppaassa kerron, miten treenaat itsesi terveellisesti ja turvallisesti kovaan kuntoon. Treenimenetelmä sopii sinulle, joka arvostat terveyttä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Syötä sähköpostisoitteesi niin pääset lataamaan FysioCross-oppaan ilmaiseksi!

You have Successfully Subscribed!