Olen Eveliina Similä, fysioterapeutti, Personal Trainer ja foamroller.fi-kouluttaja. Olen edellisissä kahdessa osassa esitellyt paljosta istumisesta koituvia ongelmia ja näytin myös virkistävän ja ryhtiä ojentavan 2 minuutin taukojumpan. Tämä on ylävartalon ryhti -sarjan viimeinen osa (3/3). Kerron, mikä on tärkeintä myös niska-hartia-alueen jumien helpottamisessa ja huoltovälineiden tärkeydestä kehon avaamisessa, rentouden hakemisessa sekä liikkuvuuden parantamisessa.

*Sisältää myös VIDEON, jossa kerron rullien eroista ja miten valita oikea rulla?

Kokonaisvaltainen ryhdistä huolehtiminen on tärkeää myös niska-hartia-alueen jumien helpottamisessa.

Ylävartalossa jumeja?

Jumittaako hartioita/niskaa? Onko pääkipua, joka todennäköisesti johtuu hartioiden jumeista? Rasittaako työsi käsiä tai hartioita, onko ryhti koetuksella? Onko ranteissa tai kyynärpäissä toimistotyön rasituksesta tai liikuntaharrastuksesta johtuvaa oireilua? Tiesitkö, että käsivarsien, olkapäiden ja rinnan alueen kireyksien avaaminen voi auttaa niska-hartia-alueen kiputiloihin? Kokonaisvaltainen hyvästä ryhdistä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Ryhti ja lihastasapaino

Jos ylävartalon ryhti on lysähtänyt eteen, voi yksi suuri syy löytyä alempaa, reisien takaosien kireydestä. Jos reisien takaosat kiristävät, ne vetävät alaselän luonnollista notkoa suoremmaksi, alavatsa pömpöttää ja kompensaatio jatkuu ylävartalosta hartioiden ja olkapäiden lysähtämisellä eteen ja samalla pää ”tippuu” eteen. Pelkästä ylävartalon huolehtimisesta ei ole lopullista apua, jos myös alempaa ei avata kireitä alueita. Kireydet vaikuttavat moninaisesti kehoon, siksi esimerkiksi reisien takaosien kireydet voivat olla syypää alaselkävaivoihin tai / ja niska-hartia ongelmiin. Tarkastele ryhtiäsi ja huolla kireät alueet venyttelyillä ja huoltovälineillä ja vahvista heikot alueet sopivilla lihaskuntoliikkeillä. Käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen (fysioterapeutti/hieroja/personal trainer), niin osaat keskittyä oikeisiin kohtiin.

Toimintakykyä, suorituskykyä ja kivuttomuutta hyvästä ryhdistä

Hyvä ryhti on edellytys sille, että keho pysyy toimintakykyisenä ja pystyt käyttämään lihaksia tehokkaasti. Voiman lisäksi kestävyys paranee, kun sinun ei tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa taistellessasi omia kireyksiäsi vastaan. Hyvä ryhti on edellytys kivuttomalle selälle ja niskalle. Kireydet vääristävät liikkeitä, epätasapainoisessa kehossa kireiden lihasten työt kompensoidaan eri lihaksilla ja se johtaa edelleen ongelmiin ja kipuihin. Oravanpyörä on valmis! Hyvää ryhtiä ja lihastasapainoa on ensiarvoisen tärkeää huomioida jatkuvasti. Työasennot, liikuntaharrastukset, liikkumattomuus tai vaikkapa liiallinen liikunta vetävät kehoa jumiin.

Opin itse toimivat huoltotekniikat noin 6 vuotta sitten. Päädyin sattumien kautta yhteistyöhön liikkuvuus- ja huoltospesialistin kanssa ja vaikka olin kuvitellut omat liikerajoitukseni lopullisiksi, sain yllättävän hyviä tuloksia aikaan. Pääsin mm. syväkyykkyyn 20 vuoden tauon jälkeen ja onnistuin ensimmäistä kertaa tekemään spagaatin 38-vuotiaana! Innostuin aiheesta vielä enemmän, kun huomasin kehon toimivan paremmin ja samalla suorituskyky parani jopa yli kilpaurheiluaikaisen tasoni.

Osaatko käyttää foamrolleria ja muita huoltovälineitä oikein?

Parhaimmillaan huoltovälineillä saa loistavan avun kehonhuoltoon; väärin käytettynä rullalla voi jopa pahentaa kehon jumitilannetta. Videolla kerron huoltovälineiden eroja ja miten valita oikea rulla?

Vedän sunnuntaina 17.2. klo 13.45-15.45 FysioHuolto-WorkShopin, jossa opetan 5 eri huoltotekniikkaa: alku- ja loppuverryttelyyn sopivia sekä jumeja avaavia rullaustekniikoita sekä dynaamista venyttelyä ja erilaisia ylävartalon venytysasentoja.

Tällä ensimmäisellä kerralla huomioin koko kehon, mutta pääteemana on YLÄVARTALO: huollamme käsivarret, olkapää/rinta, niska-hartia-alueen. Samat tekniikat toimivat koko kehoon.

FysioHuolto-WorkShopeja on yhteensä 4 kertaa, sunnuntaisin 17.2.-10.3.19. Joka kerralla on oma pääteemansa.

Oli sinulla sitten näillä alueilla kireyksiä tai ei, kannattaa tulla oppimaan, huoltamaan ja rentouttamaan kehoa. Sitä ei varmasti tule tehtyä liikaa!

Osallistujat saavat lisäksi videona lyhyt-ohjelman (5-15min) ko alueen omatoimiseen huoltoon sekä kirjallisena WorkShopin ohjelman, jota voi käyttää omien treenien alku- tai loppuverryttelyissä tai ihan omana kehonhuoltona päivän avaukseksi tai illalla viimeiseksi. Nämä liikkeet toimivat myös taukojumpalla!

Lisätiedot 17.2.19 Huolto WorkShopista: Huolto WorkShop 2h YLÄVARTALO

Ilmoittaudu mukaan: eve@fysiocross.fi

*20 nopeinta mahtuu mukaan

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen FysioCross-opas

Oppaassa kerron, miten treenaat itsesi terveellisesti ja turvallisesti kovaan kuntoon. Treenimenetelmä sopii sinulle, joka arvostat terveyttä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Syötä sähköpostisoitteesi niin pääset lataamaan FysioCross-oppaan ilmaiseksi!

You have Successfully Subscribed!