Tuntuuko kropassa kireältä, kun taivutat alas laittamaan sukkaa jalkaan? Puutuuko paikat istumisesta; selkää tai niskaa särkee? Tai teetkö fyysistä työtä ja joka paikka on vähän jumissa? Olet ehkä käynyt joskus hierojalla ja tiedät, että se auttaisi ainakin hetkeksi. Olet saattanut miettiä, että pitäisi varmaan venytellä.
Tule-sairaudet aiheuttivat eniten sairauspoissaoloja Suomessa vuonna 2016
Selkä-, polvi-, olkapäävaivat sekä muut tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttivat yhteensä vuonna 2016 ylivoimaisesti eniten sairauspoissaoloja Suomessa. Selkävaivat johtuvat yleensä selän vääränlaisesta kuormittumisesta, kuten liian yksipuolisista työasennoista tai liikkumattomuudesta. Ne ovat tyypillisiä sekä erittäin fyysistä työtä tekeville, että toimistotyöntekijöille. Pitkän istumisen tauottaminen on tärkeää ja toimivat huoltorutiinit auttavat. Kehonhuolto on yksi tärkeä osa hyvinvointia. Jumien avaaminen rentouttaa, notkistaa ja parantaa ketteryyttä, nopeutta ja kestävyyttä.
Toimivat huoltotekniikat motivoivat minua huoltamaan
Olen Eveliina Similä, entinen kilpaurheilija, nykyisin liikkuvuuden ja tukilihasten voimaan luottava fysioterapeutti-valmentaja. Elämäni ensimmäinen spagaatti onnistui 36-vuotiaana ja syväkyykky 20 vuoden tauon jälkeen lähes 40-vuotiaana. Saavutin merkittäviä suorituskyvyn parannuksia liikkuvuuden paranemisen jälkeen, lopetettuani kilpaurheilun ja alettuani panostaa liikkuvuuteen ja tukeen: Rinnalleveto-ennätys parani 15 kiloa, vaikka 28 vuotiaana pelasin olympialaisissa ja treenasin sen mukaan! Mitä kehoni toimintakyvylle ja terveenä pysymiselle tapahtui? ”Jumi on voimaa” ei taida päteä, ainakaan kun halutaan liikkua monipuolisesti ja tehokkaasti ja välttyä loukkaantumisilta.
Vasta spagaatin ja sittemmin syväkyykyn onnistumisen myötä olen itse ymmärtänyt, miten radikaalisti liikkuvuus vaikuttaa kehon toimintaan ja suorituskykyyn. Kehonhallinta ja rentous ovat parantuneet merkittävästi. Vanhemmiten ei sittenkään välttämättä kangistu!
Foamroller ja venyttely – loistava yhdistelmä!
Foamroller on jo monelle tuttu huoltoväline ja se löytyy monilta kotoa tai ainakin treenisalilta. Harva kuitenkaan osaa hyödyntää tätä erinomaista välinettä niin tehokkaasti kuin olisi mahdollista. Tiesitkö, että ennen treeniäkin voi ja kannattaa rullata, mutta jos rullaa väärällä tekniikalla, se voi olla vaarallista ja altistaa loukkaantumisille treenissä? Loppuverryttelyn yhteydessä on oma tekniikkansa, mikä nopeuttaa palautumista nopeuttamalla maitohappojen poistumista ja jumien avaamiset avaavilla tekniikoilla kannattaa tehdä omana huoltopäivänään. Useimmille tulee yllätyksenä, että pääsääntöisesti rullaaminen ei saa sattua. Avaavat, joskus kivuliaatkin tekniikat, on osattava ja käytettävä vain tarkoituksenmukaisesti maksimissaan kerran viikossa. Kun yhdistää rullausta ja venyttelyä sopivasti ja käyttää itselleen toimivia tekniikoita, tulokset näkyvät kehon rentoutuessa parhaimmillaan jopa minuutissa! Pitkäjänteisellä työllä saavuttaa pysyviä tuloksia.
Vähäkin voi riittää pitkälle
Parhaiten tuloksia saavuttaa, kun huollosta tekee rutiinin johonkin kohtaa viikko- ja päivärytmiä. Käytkö lenkillä tai salilla? Lisää yksi tai kaksi pientä juttua alkulämmittelyyn ja loppuverryttelyyn tai treenin/ lenkin lomaan. Aikaa ei kulu kuin minuutti tai pari, mutta kun teet nämä tietyt itsellesi tärkeimmät jutut rutiininomaisesti usein, huomaat yllättäviä tuloksia. Kehoa ei tarvitse huoltaa tuntia päivässä; vähänkin riittää, kun tekee toimivia tekniikoita oikeissa kohdissa. Hommaan saattaa jäädä jopa koukkuun, kun sen tehon tuntee!
Kun luo vahvan pohjan keskittymällä liikkuvuuden ja tuen vahvistamiseen, suorituskykyä on ilo kehittää ja pysyy terveenä!
Seuraavassa julkaisussa näytän videolla täsmäliikkeen selän ja lantion alueen liikkuvuuden parantamiseksi ja rullausohjeet reisien takaosille ja lonkille. Pysy kuulolla! 🙂
- Ohjaaja: Eveliina Similä, fysioterapeutti, Personal Trainer, Olympiaurheilija
- Paikka: Studio Baila, Lempäälä
- Aika 6.5. klo 13-15
- Hinta: 30e/hlö
- Ilmoittaudu: eve@fysiocross.fi