Nämä 3 steppiä auttavat sinut hyvään alkuun!

Step 1 Opettele liikkeet ensin ilman kuulaa

Kuulaliikkeet vaativat kehonhallintaa ja oikea-aikaista rytmiä. Tukilihasten on tuettava hyvää asentoa liikkeessä, jotta harjoittelu on turvallista. Kannattaa kokeilla liikkeet ensin ilman kuulaa ja tunnustella, missä kohdassa liike tuntuu. Kuulaa voidaan esimerkiksi ”punnertaa”, ”vetää” tai ”heilauttaa”, sitä voidaan ”kannatella” ylhäällä ja itse liikkua kuulan alla vaikkapa lattiatasoon asti. Mielikuvaharjoituksiin kannattaa kuvitella painava kuula mukaan, silloin tukilihaksia tulee tiivistettyä myös, kuten kuulan kanssakin tehdessä. Tarkkaile ryhtiä kokonaisuudessaan; selän asentoa, pään asentoa, jalkojen asentoa, symmetrisyyttä ja tasapainoisuutta. 

Step 2 Aloita kuulailu perusliikkeistä

Ensimmäisenä on harjoiteltava perusliikkeet hallitusti, kuten kuulan nostaminen maasta, maljakyykky, punnerrus ylös rinnalta ja maastaveto suorin jaloin. Lisäksi liikkuvuutta ja tukilihaksia kehittäviä liikkeitä kuten tuulimyllyä kannattaa harjoitella alusta lähtien, ensin ilman kuulaa ja kun alkaa sujua, niin pienellä kuulalla eteenpäin. Kun nämä rauhalliset perusliikkeet sujuvat hallitusti ja selkä pysyy hyvässä asennossa, voi siirtyä reipastahtisiin heilautuksiin; kuulailun ytimeen. Kuulan muotoilu; pallo, jossa on kahva, mahdollistaa nämä kuulailulle ominaiset heilautusliikkeet. Heilautuksissa tarvitaan sitä oikea-aikaista rytmiä ja voiman tuottoa vahvoilta alueilta kuten lantiosta ja selästä. Näiden sujuminen näkyy jo jokapäiväisessä toiminnassa ja helpottaa arkea.

Step 3 Kokeile sopivan kokoinen kuula liikkeeseen ja sarjaan

Sopivan kokoisen kuulan valintaan vaikuttaa moni asia, mm. harjoittelijan liikuntatausta, sukupuoli, ikä ja tietenkin itse liike ja treenin tarkoitus. Kuulailussa käytetään yleensä koko kehoa tai ainakin useaa lihasryhmää, jolloin kuula voi olla yleensä suurempi kuin mitä aloittelija olisi ajatellut. Varovainen aloitus on toki viisasta, mutta jotkut liikkeet kuten heilautukset, vaativat oikean tekniikan löytämiseksi reilun painoisen kuulan: kevyellä kuulalla tukilihakset eivät aktivoidu kuten niiden on tarkoitus. Varovasti arvioiden keskivertokuntoinen nainen voi tehdä etuheilautuksia hyvinkin nopeasti 12 kilon kuulalla ja mies 16 kiloisella. Puhdas tekniikka kannattaa varmistaa ammattilaiselta. Pienempää kuulaa taas tarvitaan alussa mm. kannateltavissa liikkeissä, joissa keskitytään liikkuvuuden ja tukilihasten harjoittamiseen, esimerkiksi tuulimylly. Kun tavoitteena on treenata turvallisesti ja välttyä loukkaantumisilta, joka sarjaan tehdään vain puhtaat toistot. Kun väsymys iskee, tekniikka alkaa hajota. Kun liike ei tunnu enää samassa kohdassa tai ei näytä enää samalta kuin ensimmäinen toisto, on toistoja tullut jo liikaa. Kun haluaa pysyä terveenä, palautua hyvin ja kehittyä, kannattaa sarjat jättää siihen, kun tuntuu vielä hyvältä, tekniikka on hallussa eikä tarvitse irvistää. 

Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan kuulatreenejä! 

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät kokonaisen kuulaohjelman videovalmennuksena täältä:https://naturalbootcamp.kartra.com/page/VZi47

Ja live-ryhmiin pääset tutustumaan täällä: https://www.fysiocross.fi/kahvakuula-ryhmavalmennus/

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen FysioCross-opas

Oppaassa kerron, miten treenaat itsesi terveellisesti ja turvallisesti kovaan kuntoon. Treenimenetelmä sopii sinulle, joka arvostat terveyttä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Syötä sähköpostisoitteesi niin pääset lataamaan FysioCross-oppaan ilmaiseksi!

You have Successfully Subscribed!