UUDISTETTU LIIKKUMISEN SUOSITUS – UKK-INSTITUUTTI

Tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat nykyisin erittäin yleisiä. Yksi suuri ongelma on liian vähäinen liikkuminen. Myös paljon liikkuvat kärsivät esimerkiksi siksi, että liiketekniikka on huono tai liikutaan liian kovaa suhteessa palautumiskykyyn, jolloin väsytään ja loukkaantumisriski kasvaa.

2013-2014 (THL) Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus ATH, 18-98 vuotiaat, tulokset:

  • Kestävyysliikunnan toteutuminen riittävästi: 31%
  • Lihaskuntoharjoittelua riittävästi: 17%
  • Liikkeen hallintaa, tasapainoharjoittelua riittävästi: vajaa 7%
  • Koko suosituksen toteutuminen noin 11% suomalaisista aikuisista

Näin suositukset toteutuvat

Aikuisten terveyttä edistävissä liikuntasuosituksissa suositellaan monipuolista liikuntaa; kestävyysliikuntaa, lihaskuntoa ja liikehallintaa eli mm tasapainoharjoituksia. Eri *tutkimusten mukaan suositusten mukainen määrä kestävyys-tyyppistä liikuntaa toteutuu vajaalla kolmanneksella suomalaisesta aikuisikäisistä, vain noin joka viides treenaa riittävästi lihaskuntoa ja vain 7 sadasta harjoittelee liikkeen hallintaa ja tasapainoa riittävästi!

*Vuosina 2013-2014 (THL) toteutettu Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus ATH, 18-98 vuotiaat suomalaiset

Miksi lihaskuntoa pitää treenata?

Lihaskuntoa pitää treenata, jotta toimintakyky säilyy eikä ryhti lysähdä kasaan. Heikkoudet ja kireydet hankaloittavat arkea ja vievät energiaa. Väsymys iskee. Arjen tavallinen toiminta; arkiset nostelut ja ylös nouseminen tai kyykistyminen alkaa ottaa koville. Moni tietää, että olisi hyvä tehdä jotain, mutta miten saisi lihaskuntoharjoittelun juonesta kiinni? Kuntosalista on tylsä mielikuva, sillä se maailma on vieras ja sen vuoksi vähän pelottavakin. Miten lihaskuntoa harjoitellaan turvallisesti, tehokkaasti ja loukkaamatta itseään?

30 vuotiaana jumissa (tai jo aiemmin?) – 40 vuotiaana lihakset alkavat kadota

Nykyään työikäiset kyllä tietävät, että lihaskuntoa olisi treenattava, että ryhti ja kehon toimintakyky pysyisivät yllä. Heikkoudet ja jumit alkavat iskeä 30-vuotiaana (tai aiemmin) ja treenin puute alkaa näkyä kehossa ja kroppa alkaa oireilla. 40-vuotiaana huomaa, että lihasmassa alkaa kadota, jos sitä ei treenaa. Lisäksi terveyssuositusten mukaan 40-vuotiaan treenien olisi hyvä sisältää esim hyppyjä ja suunnanmuutoksia, vahvistamaan luustoa. Liikkuvuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, sillä kun ikää tulee niin nivelet kangistuvat, mutta liikkuvuuksia saadaan ylläpidettyä aktiivisella liikkuvuusharjoittelulla.

Liikunta parantaa elämänlaatua

Lihaskuntotreenit ylläpitävät ja parantavat kehon toimintakykyä. Liikunnan avulla voidaan säädellä stressiä sekä parantaa unen laatua ja työssä jaksamista. Sopivasti annostellulla liikunnalla on selkeitä terveysvaikutuksia. Liikunnallinen elämäntapa varmistaa toimintakyvyn säilymisen pitkään ja muut monipuoliset terveysvaikutukset. Liian kovatehoisilla treeneillä ei saavuteta haluttuja terveysvaikutuksia, vaan pahimmassa tapauksessa lisätään stressiä ja väsymystä.

Jos kiinnostuit vaihtelevista, monipuolisesti kehittävistä treeneistä ja haluat oppia loistavat tekniikat fysioterapeutti-valmentajan opastuksessa sekä lisätä liikkuvuus- ja tukilihasharjoituksia ohjelmaasi, tule mukaan fysiocross-valmennukseen tai Kahvakuula- ja naru-valmennusryhmään! Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täältä:

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen FysioCross-opas

Oppaassa kerron, miten treenaat itsesi terveellisesti ja turvallisesti kovaan kuntoon. Treenimenetelmä sopii sinulle, joka arvostat terveyttä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Syötä sähköpostisoitteesi niin pääset lataamaan FysioCross-oppaan ilmaiseksi!

You have Successfully Subscribed!