Voiko kunto huonontua tai junnata paikallaan, vaikka harrastaa liikuntaa? Kyllä voi. Listaan seuraavaksi kolme asiaa, jotka on huomioitava, että kunto kohenee eikä junnaa paikallaan. Tsekkaa lista ja varmista, ettet kuluta aikaasi hukkaan treenaamalla!

1. ANNOSTELU: Sopiva määrä teholiikuntaa suhteessa omaan palautumiskykyyn

Huomioi elämäntilanteesi ja kokonaisrasitus: Onko sinulla kiirettä ja stressiä elämässä? Ehditkö nukkumaan riittävästi? Jos olet jatkuvasti stressissä, et palaudu ja olet vaarassa ajautua ylirasitukseen. Tällöin tehotreenit lisäävät väsymystä ja vievät energiaa; kunto ei pääse kohenemaan, koska et ehdi palautumaan. Tehotreenien sijaan stressaavassa elämäntilanteessa kannattaa panostaa aktiiviseen palautumiseen ja on treenattava kevyesti. Liikunta siis auttaa, mutta tehojen säätely on tärkeää.

Monen aktiivikuntoilijan vaarana piilee, että liikunnan annostelu menee yli. Jos stressiä tulee monelta suunnalta, töistä ja ympäristöstä ja arki on jatkuvasti minuutilleen aikataulutettua, voi olla että elimistön palautumiskyky on heikkoa. Silloin tehotreeneistä ei palaudu ja ajaudutaan ylikuntoon eli ylikuormitustilaan, joka on valitettavan tuttu monelle urheilijalle, mutta yllättävän tuttu myös monelle aktiiviliikkujalle.

2. PROGRESSIIVISUUS: Tee suunnitelma ja etene progressiivisesti

Minkä tasoinen liikkuja olet tällä hetkellä?Ota lähtötilanteesi huomioon ja aloita riittävän matalalta tasolta välttääksesi turhat loukkaantumiset ja yllämainitun ylirasitustilan. Jos olet joskus nuorempana ollut aktiiviliikkuja, mutta sinulla on vuosien tauko harjoittelusta, on selvää, ettet voi aloittaa samalta tasolta, jolle joskus jäit. Aloita maltilla, tunnustele seuraavana päivänä tuntemuksia ja etene rauhallisesti, mutta progressiivisesti.

Sama asia on tärkeää myös aktiiviliikkujalle. Vuosia liikunnallisesta elämäntavasta nauttinut myös helposti ”urautuu” liikkumaan samoilla tehoilla ja painoilla, progressiivisuus puuttuu ja kunto junnaa paikallaan, kunnes alkaa heikentyä.

3. MONIPUOLISUUS JA VAIHTELU

Monipuolisuus myös takaa kehittymisen ja varmistaa, että keho toimii niin kuin sen kuuluu. Yksipuolisuus jumittaa ja lisää myös loukkaantumisten riskiä. Kuvitellaan vaikkapa lenkkeily: jos ohjelmaan ei kuulu lenkkeilyä tukevaa lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua, rasitusvammojen riski kasvaa ja harrastukseen tulee suurella todennäköisyydellä taukoja eikä kunto kohene toivotulla tavalla.

Vaihtelu virkistää ja keho tottuu samaan treeniin nopeasti. Treenejä ja treeniohjelmaa kannattaa vaihdella riittävän usein. Painoja kuuluu pikkuhiljaa kasvattaa tai toistomääriä nostaa tai liikkeitä vaikeuttaa. Jos ei kehity, ohjelma on huono. Ohjelmaa kannattaa muokata radikaalisti vähintään kolmen kuukauden välein.

Jos kiinnostuit vaihtelevista, monipuolisesti kehittävistä treeneistä ja haluat oppia loistavat tekniikat fysioterapeutti-valmentajan opastuksessa sekä lisätä liikkuvuus- ja tukilihasharjoituksia ohjelmaasi, tule mukaan fysiocross-valmennukseen tai Kahvakuula- ja naru-valmennusryhmään! Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täältä: https://www.fysiocross.fi/fysiocross-ryhmavalmennus/

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen FysioCross-opas

Oppaassa kerron, miten treenaat itsesi terveellisesti ja turvallisesti kovaan kuntoon. Treenimenetelmä sopii sinulle, joka arvostat terveyttä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Syötä sähköpostisoitteesi niin pääset lataamaan FysioCross-oppaan ilmaiseksi!

You have Successfully Subscribed!