3 typerää myyttiä kunnon kohottamisesta

Feb 07, 2022

3 typerää myyttiä kunnon kohottamisesta

Moi! Olen Eve Similä, fysioterapeutti-personal trainer, psyykkinen valmentaja. Valmennan kuntoilijoita treenaamaan kovaan kuntoon terveys edellä. Olen valmentanut vuodesta 2002 lähtien ryhmiä ja henkilökohtaisia PT-asiakkaita. Nyt 20-vuoden valmennuskokemuksen jälkeen olen siirtämässä osaamistani myös verkkovalmennusten muotoon, jotta valmennukset olisivat yhä useampien ulottuvilla.

Kerron seuraavaksi 3 typerää myyttiä, joita kuulen usein, kun puhutaan treenistä ja kunnon kohottamisesta. Kuulostavatko nämö sinulle tutuilta?

 

Kolme myyttiä

Myytti 1: On treenattava kovaa / täysillä ja treenin pitää tuntua pahalta, kun haluaa parhaat tulokset

Myytti 2: Treenistä kuuluu tulla kipeäksi ja mitä useammaksi päiväksi, sen parempi

Myytti 3: Vanhemmiten kangistuu eikä kehitystä tule enää 35 ikävuoden jälkeen eikä sille voi mitään

 

Kolme suurinta ongelmaa

1. Täysillä treenaaminen

Jos treenataan joka kerta sata lasissa, eikä pystytä palautumaan, ei kehitytä. Palautuminen on se ongelma. Nykyelämä on monesti varsin kiireistä muutenkin; on työpaineet ja kiireinen perheen arki yms. Nämä hidastavat osaltaan palautumista. Tällä tavalla treenit toistuvat liian harvoin, jotta niistä tulisi säännöllisiä saatikka kehittäviä.

 

Täysillä painettu treeni ei myöskään tunnu hyvältä. Aloittelija jaksaa pusertaa vähän aikaa ja lopettaa, koska treenit eivät tunnu hyvältä, vaan ne alkavat maistua pakkopullalta. Kun haluaa jaksaa paremmin arjessa, ei treenejä kannata vetää sata lasissa vaan mieluummin jättää vähän voimia varastoon. Silloin seuraavaa treeniä oikein odottaa, kun tietää jaksavansa ja se tuntuu hyvältä!

 

Vasta palautuessa kehitytään. Rankasta treenistä palautumiseen voi mennä hyväkuntoisellakin 3-5 päivää, huonokuntoisella jopa kauemmin. Paremmat tulokset saadakseen ja elämänkestävän kuntoilutavan löytymiseksi, kannattaa treenata oma kuntotaso huomioiden sellaisella tasolla, että pystyy palautumaan. Täysillä voi treenata vaikka kerran kuussa, jos siltä tuntuu. Pahimmassa tapauksessa kovissa treeneissä loukkaannutaan väkisin pusertaessa. Palautumisen laiminlyönti voi johtaa rasitusvammoihin ja pahimmillaan jopa ylikuntoon, josta toipuminen voi viedä pitkäänkin.

 

 2. Kipeäksi tuleminen treenistä

Liittyen palautumattomuuteen, kipeäksi tuleminen joka treenistä on yksi merkki siitä. Se myös väsyttää, vetää kehoa entistä pahempana jumiin ja tekee arjesta hankalaa. Tietysti, kun tekee treenin ensimmäistä kertaa, niin oudokseltaan on ihan normaalia, että tuntuu maltillisesti lihaskipua ja toisekseen silloin, kun vaihdetaan ohjelmaa. Mutta pääsääntöisesti kuntoilijan, joka haluaa parantaa arjessa jaksamista ja joka haluaa liikunnasta elämäntavan, ei kannata tulla joka treenistä kipeäksi.

 

Kipeäksi tullessa mielikuva raskaista treenin jälkeisistä päivistä, jää pitkäksi aikaa mieleen ja se ei voi olla vaikuttamatta treenaamaan lähtemiseen seuraavalla kerralla.

 

3. Liikkuvuuden heikentyminen

Jos liikkuvuudestaan ei pidä huolta, niin silloin varmasti kangistuu. Tämä johtaa taas suorituskyvyn heikkenemiseen, kun joutuu kuluttamaan energiaa omia jumejaan vastaan taistelemiseen. Kun opettelee toimivat liikkuvuustekniikat, on mahdollista kehittää liikkuvuutta vielä 35-vuoden jälkeen ja tämä auttaa ylläpitämään ja parantamaan myös suorituskykyä. Ja ennaltaehkäisemään loukkaantumisia.

 

Monella ongelmaksi ja esteeksi liikkuvuuden paranemiselle tulee vanhanaikainen käsitys venyttelystä. Venyttelystä on muistikuva, että hampaat irvessä väkisin pysytellään hankalassa asennossa. Nykyaikainen, toimiva liikkuvuusharjoittelu on sen sijaan aktiivista, dynaamista ja siinä nimenomaan haetaan rentouden kautta lisää liikkuvuutta ja joustavuutta kehoon.

 

Näiden myyttien murtamiseksi olen kehittänyt FysioCross-treenimenetelmän, joka on mahtava tapa treenata toiminnallisesti vahva, ryhdikäs ja hyvin liikkuva keho ja kova kunto ilman ainaista irvistelyä, pakottamista ja repimistä.

 

Tässä kolme asiaa, jotka sinun tulisi muistaa harjoittelussa, kun haluat kehittyä ja pysyä terveenä:

 

  1. Palautuminen lähtee alkulämmittelystä.

 

Tee monipuolinen ja huolellinen alkulämmittely. Ohjelmoi siihen vähintään dynaamiset liikkuvuusliikkeet ja tukilihaksia herättelevät liikkeet. Huomoi puolierot ja heikot lenkit, joita meillä kaikilla on jonkin verran. Tee liikkuvuusharjoituksia puolet enemmän kireämmälle tai vaikeammalle puolelle. Jos sinulla on jokin ongelma-alue, kuten olkapää, polvi tai vaikkapa selkä, tee liikkeet, jotka lämmittävät ja valmistavat tämän alueen vielä erityisen hyvin.

 

Tee näiden liikkuvuus- ja tukiharjoitteiden jälkeen cardio lämmittely 70 % teholla. Se tarkoittaa sitä, että et nosta sykettä puuskutukseen asti ja irvistä, vaan nostat rauhallisesti vauhtia ja sykkeen sellaiselle tasolle, että sinua kevyesti hengästyttää. Anna hien nousta pintaan maltillisesti.

 

  1. Säännöllisyys ja monipuolisuus tuovat tulokset.

 

Kun treenaat monipuolisesti huomioiden myös tukilihakset ja liikkuvuusominaisuudet ja treenaat itsellesi sopivalla kunto- ja taitotasolla, palaudut hyvin, treenit sujuvat ja tulosta tulee etkä loukkaannu. FysioCross-menetelmässä treenataan kehonpainolla, erilaisilla vapailla painoilla, joilla haastetaan myös tukilihakset.

 

Säännöllisyys tuo tulokset. Sopiva treenirytmi liittyy sinun tavoitteisiisi ja elämäntilanteeseesi. Kuitenkin, kun haluaa kehittyä treeneissä, tulisi treenata keskimäärin vähintään kolme kertaa viikossa. Kaksikin treenikertaa kehittää alussa, kun treenit ovat tehokkaita. Kokenut kuntoilija voi harjoitella viisikin (tai enemmänkin) kertaa viikossa. Silloin on ehdottoman tärkeää osata ohjelmoida treenien tehot siten, että niistä pystyy palautumaan. Liikkua kannattaa vaikka joka päivä, mutta treenien määrää säädellään palautumiskyvyn mukaan. Palautumiseen vaikuttavat treenien lisäksi kaikki arjen kiireet ja stressin määrä.

 

  1. Etene progressiivisesti.

 

Kun tunnistat oman tasosi, taitosi ja kykysi, osaat edetä oikealta tasolta sopivasti itseäsi haastaen. Eteneminen kannattaa tehdä maltilla, mutta määrätietoisesti. Lisää viikoittain aina jotakin näistä: haastetta, tehoja, painoja, toistoja, tempoa. Jos et pysty lisäämään mitään, ohjelma on huono. Jos kerran käytät aikaa treenaamiseen, käytä aika fiksusti ja kehity.

 

Kun maltat aloittaa maltilla, alat tuntea yksittäisen treenin vaikutukset tarkemmin ja tarkemmin. Alat tunnistamaan paremmin, milloin on kevyen treenin aika ja milloin olet energinen ja voit treenata tehokkaammin. Vaikka trendi on se, että viikoittain edetään progressiivisesti, on muistettava, että jonain viikkona se ei ole järkevää ja silloin on otettava kevyemmin. Kun otat väsyneen päivän tai viikon kevyemmin, olet seuraavalla viikolla todennäköisesti entistä kovemmassa iskussa.

 

Progressiivisen harjoittelun takaamiseksi loistava treenisuunnitelma on välttämätöntä tehdä. Ilman suunnitelmaa treenit eivät ole eteneviä ja siinä tapauksessa kehitystä ei tule.

 

Oma tarinani

 

Olen itse esimerkki siitä, että vielä 35-ikävuoden jälkeen on mahdollista parantaa liikkuvuutta ja kehittää suorituskykyä.

 

Olin nuorempana, urheilu-urallani todella huono huoltamaan kroppaa enkä malttanut antaa riittävästi aikaa palautumiselle. Väsytin itseni liiallisilla tehotreeneillä, joiden johdosta sain itseni jumiin ja loukkaannuin usein.

 

Vasta urheilu-urani jälkeen, 34-vuotiaasta alkaen, ymmärsin panostaa kehontoimintakyvyn parantamiseen. Kun opin toimivat, dynaamiset aktiiviset liikkuvuustekniikat ja aktiivisen palautumisen keinot, saavutin merkittää kehitystä: Pääsin ensimmäistä kertaa 20 vuoteen syväkyykkyyn 36-vuotiaana ja spagaatti onnistui ensimmäistä kertaa elämässäni 37-vuotiaana! Vasta, kun kehon toimintakyky parani, alkoi myös tehotreenit tuottamaan tulosta. Olen nyt 43-vuotiaana monilta osin paremmassa kunnossa, kuin 28-vuotiaana olympialaisissa!

 

”Keskittyminen tekniikkaan, palautumisen huomioiminen ja järkevästi suunniteltu etenevä ohjelma kehittävät yllättävän tehokkaasti. Treenasin itse aikoinani paljon ja kuvittelin, että vain kehoa rääkkäämällä mahdollisimman kovilla tehotreeneillä saavuttaisin huippukunnon. Ylitreenaamisen johdosta kuntokäyrä kääntyi laskuun, väsyin ja loukkasin itseni usein. Nyt yli 40-vuotiaana, kun olen ymmärtänyt laadukkaan treenaamisen ja aktiivisen palautumisen merkityksen, olen monilta osin paremmassa kunnossa kuin 28-vuotiaana olympialaisissa.” -Eve

 

Tämän oman kokemukseni ja onnistumiseni jälkeen, olen saanut auttaa satoja asiakkaitani kehittymään ja saavuttamaan loistavia tuloksia.

 

Typerät myytit ja uskomukset ovat aluksi olleet hidasteena, mutta käytännön kautta kokeilemalla menetelmääni käytännössä todella moni on huomannut hämmästyttäviä tuloksia yllättävän nopeasti.

 

Parasta on se tunne, kun kroppa alkaa liikkumaan ja joustamaan paremmin, energia lisääntyy ja treenit alkavat tuntumaan hyvältä ja niitä oikein odottaa.

 

Jos sinäkin kiinnostuit menetelmästäni ja haluat kehittää kuntoa ja samalla liikkuvuutta ja kehonhallintaa, tutustu laatimaani Fysiocross-verkkovalmennukseen ja tule mukaan. Olen paketoinut 10 vuoden oppimani ja käytännössä toimivaksi todetut harjoitukset verkkovalmennuksen muotoon, jotta ne ovat kaikkien saatavilla! Treenit onnistuvat kotona, tarvitset vain vähän tilaa, kepin (tai harjanvarren) ja yhden painon (tai vaikka repullinen kirjoja).

Tutustu Fysiocross-verkkovalmennukseen tästä

 

Tuliko Sinulle mieleen kysymyksiä tai kommentteja tästä aiheesta? Lähetä minulle viestiä osoitteeseen [email protected], vastaan sinulle mielelläni.

Terkuin Eve

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.