6 syytä miksi kahvakuulailu nostaa kuntosi seuraavalle tasolle

Jun 17, 2022

Hei kahvakuulailija tai kahvakuulailusta kiinnostunut! Kerron seuraavaksi kuusi syytä, miksi kuulailu on niin erinomaista.

 

Olen Eve Similä, fysioterapeutti-personal trainer. Olen valmentanut asiakkaitani kovaan kuntoon terveenä vuodesta 2002. Olen kouluttanut ja ohjannut kahvakuulaharjoittelua noin 20 vuotta. Tiedän, että todella moni on saanut kuulaharjoittelulla loistavia tuloksia ja ovat siksi jääneet positiivisesti "koukkuun" kuulailuun.

 

Kahvakuula on todella monipuolinen ja loistava treeniväline, mutta valitettavan monella se lojuu toimettomana pölyyntymässä tai esimerkiksi ovistopparina...

 

Onko sinulla jo kahvakuula käytössä omissa treeneissäsi? Jos on, hieno juttu! Voit toki silti lukea tämän kirjoituksen, saatat saada vielä lisää motivaatiota kuulaharjoituksiin!

 

Jos taas et ole vielä tutustunut kuulaharjoitteluun, nämä kuusi syytä luettuasi, saatat innostua kokeilemaan tätä monipuolista, yksinkertaista välinettä treeneissäsi!

 

Syy nro 1: Kahvakuulan muotoilu

 

Kahvakuulan muotoilu mahdollistaa kuulalla sellaisia liikkeitä ja harjoituksia, jotka eivät ole mahdollisia millään muulla välineellä.

 

 

Kun haluaa kehittää toiminnallista voimaa niin arkeen kuin urheiluunkin, niin kahvakuulailusta on hyötyä.

 

Verrataan kahvakuula-lihaskuntoharjoittelua toiseen ääripäähän eli kuntosalilaitteilla tehtävään lihaskuntoharjoitteluun. Laitteissa tehtävä harjoitettava liikerata on aina ohjattu, jolloin sitä ei tarvitse itse hallita. Silloin kehon tukilihaksisto, tukijärjestelmä, kehonhallinta ei kehity. Kun treenataan irtopainoilla, kuten kahvakuulat, se haastaa jatkuvasti kehon omaa tukijärjestelmää ja kehonhallinta paranee.

 

Tämä kehittää toiminnallista voimaa, mikä näkyy arjessa ja arjen toiminnoissa ja keho toimii niin kuin sen on tarkoitus.

 

Syy nro 2: Koko vartalon haastavaa tehokasta treeniä

 

Todella monenlaisiin tavoitteisiin voidaan päästä kahvakuulatreenien avulla.

 

Kuulailu vahvistaa samaan aikaa lihaskuntoa ja kestävyyskuntoa. Moni kuulaliikkeistä on todella kokonaisvaltaisia ja niissä käytetään isoja lihasryhmiä ja liikkeiden tempo on lisäksi suhteellisen reipas.

 

Tämä nostaa sykettä, jolloin lihaskuntoa treenatessa myös hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto paranee.

 

Toisin sanoen kahvakuulailu on tehokasta harjoittelua ja vielä suhteellisen lyhyestä treenistä saadaan hyvinkin tehokas. Esimerkiksi, jos tavoite on urheilullisempi olemus, niin kuulailu sopii hyvin yhtenä osana harjoitusohjelmaan.

 

Kuulailun perusta ja erityisyys

 

Kuulailun erityispiirre on heilautettavat liikeet, jotka ovat kuulailulle ominaisia.

 

Niissä vaihtelee voimakas lihassupistus ja kontrolloitu rentoutusvaihe. Nämä vaiheet vaihtelevat nopeasti ja se kehittää kehon toimintaa ja oikea-aikaista rytmiä, jolloin opitaan käyttämään kehoa todella hyvin ja nopeasti, ja myös vaihtelemaan eli kuulailu kehittää myös nopeutta!

 

Tärkein asia, kun halutaan kovaan kuntoon terveenä: kaiken pohja, vahva tukilihaksisto ja hyvä liikkuvuus, kehittyvät kuulaillessa.

 

Erityisen hyviä liikkeitä tähän ovat esimerkiksi tuulimylly ja vaaka. Ne kehittävät samaan aikaan liikkuvuutta ja tukilihaksistoa. Nämä luovat sitä vahvaa pohjaa, kun halutaan treenata suorituskykyä ja välttyä loukkaantumisilta ja rasitusvaivoilta.

 

Erityisesti ja mikä parasta, kaikki kahvakuulatreenit ovat keskivartalotreenejä! Keskivartalon tuki, vahva core kehittyy aina kahvakuulaillessa.

 

Eikö olekin hienoa treenata keskivartaloa siinä muun treenin ohessa samalla kertaa?!

 

Kuulailu on tehokasta, kokonaisvaltaista koko kehon treeniä, kun tulee samassa treenissä kehitettyä lihaskuntoa, kestävyyttä, tukilihasten voimaa, liikkuvuutta ja vahvasti keskivartaloa.

 

Nämä kaikki ovat loistavaa vaihtelua paljon istumista sisältävään päivään tai hyvin kevyen työn vastapainoksi: Kahvakuulaharjoittelu on siis aivan loistavaa liikuntaa!

 

Kahvakuulaharjoittelussa vahvistetaan ryhtilihaksia, mikä helpottaa jaksamista ja erityisesti se helpottaa myös istumisen jaksamista eli ryhdin kannattelua niin paikallaan kuin liikkeessäkin.

 

Syy nro 3: Helppo oppia ja käyttää harjoittelussa

 

Liikkeitä on joka tasoisille treenaajille sopivia variaatioita: aloittelijoille ja kovakuntoisille treenaajille.

 

Kannattaa opetella kuulailun perusliikkeet aluksi kunnolla. Ne on suhteellisen helppo ja nopea sisäistää, varsinkin asianatuntijan opastuksella, kun kahvakuulailusta innostuu.

 

Kun perusliikkeet on oppinut kunnolla, niin pääsee jo hyvin sinuiksi kahvakuulailun ideologiaan.

 

Esimerkiksi rinnalleveto ja tempaus ovat selvästi helpommat oppia kuulalla kuin tangolla. Tangolla tehtynä ne vaativat esimerkiksi äärimmäisiä liikkuvuuksia ranteilta ja olkapäiltä, mutta kahvakuulalla tehtynä ne ovat hieman helpompia näille alueille.

 

Entä oletko kokeillut maljakyykkyä kahvakuulalla?

 

Moni oppii loistavan kyykkytekniikan nimenomaan kahvakuulalla tehtynä maljakyykyllä.

 

Kahvakuula on nopea ja näppärä ottaa mukaan lisäksi lihaskuntotreeniin ja se tuo hyvää vaihtelua ja monipuolisuutta vanhoihin tuttuihin harjoituksiin.

 

Syy nro 4: Turvallisuus

 

Kahvakuulaharjoittelu on turvallista, kun huomoi muutaman tärkeän seikan: kuten kaikissa muissakin harjoituksissa tekniikka on turvallisuuden tae numero yksi. Harjoittele siis ensimmäiseksi hyvät tekniikat.

 

Fysiokahvakuula-ohjelmassa minä huolehdin turvallisuudesta myös siten, että harjoitellaan kaikki sarjat niin, että tehdään vain teknisesti puhtaat toistot. Jätetään varmuuden vuoksi vielä muutama puhdas toisto varastoonkin :)

 

Lopetetaan sarjat silloin, kun ne vielä näyttävät ja tuntuvat hyvältä.

 

Silloin, kun alkaa väsymään, monesti liikkeitä alkaa vääntämään väkisin, puristamaan ja pakottamaan, jolloin liikkeet eivät enää todennäköisesti tunnu siellä missä ensimmäiset toistot tuntuivat. Silloin, kun sarjat viedään näin äärirajoille, niin väsyneenä myös tekniikkavirheet tulevat esiin ja loukkaantumisriskit kasvavat.

 

Fysiokahvakuulatreeneissä tämä jätetään pois ja minimoidaan näin loukkaantumisriskit.

 

Lisäksi, kun ei viedä sarjoja äärirajoille, palautuminen nopeutuu ja ollaan valmiina seuraavaan sarjaan nopeammin ja kehitystä tulee vähintään yhtä nopeasti ja terveitä treenipäiviä tulee todennäköisesti enemmän!

 

Syy nro 5: Edullinen treenimuoto

 

Tarvitset vain yhden tai pari kahvakuulaa. Et tarvitse välttämättä kuntosalijäsenyyttä, sillä treenit onnistuvat kotona, pihalla tai vaikka puistossa.

 

Ei tarvitse panostaa vaatetukseen tai kenkiin tai muihin välineisiin, vaan yhdellä kahvakuulalla pääsee jo pitkälle!

 

Kahvakuulailussa voi kehittyä vaikka yhdellä kuulalla

1) Lisäämällä toistoja sarjoihin

2) haastamalla liikkeestä haastavampaan versioon.

 

Tällä tavalla voi hyvin edetä yhdelläkin kuulalla eikä välttämättä tarvitse ostaa aina seuraavan kokoista kuulaa.

 

Syy nro 6: Kuulailu on hauskaa!

 

Miksi tämä tärkein syy jäikin viimeiseksi?!

 

 

 

Kuulailu on riittävän yksinkertaista ja vaihtelevaa. Nämä ovat sellaisia ominaisuuksia, jotka varmistavat, että mielenkiinto kuulailuun säilyy yllä pitkään.

 

Kun on hauskaa ja huomaa että kehittyy, mielenkiinto säilyy niin pitkään että tuloksia tulee!

 

Kuulailu kehittää ryhtiä, jaksamista ja kehonhallintaa. Kahvakuulien monipuolisuudesta kertoo myös se, että kuulia voidaan hyödyntää esimerkiksi fysioterapiassa kuntoutumisharjoituksissa ja toisaalta urheilijat hyötyvät kahvakuulailusta.

 

Kuulailu on siis joka tasoiselle harjoittelijalle sopiva ja siitä on paljon hyötyä!

 

Kuulailu on aivan loistavaa vastapainoa paljon istuvalle ja kevyttä työtä tekevälle. Se on tehokasta, lyhyessä ajassa monipuolisesti kehittävää.

 

Suosittelen, että anna kahvakuulailulle mahdollisuus!

 

Se saattaa olla juuri se puuttuva palanen, joka vie sinut kohti tavoitteitasi, seuraavalle tasolle!

 

Jos näiden syiden jälkeen kahvakuula-kuume nousi ja haluat aloittaa kuulaharjoittelun, osallistu laatimaani maksuttomaan kahvakuula-haasteeseen! Opetan haasteessa viiden kahvakuula-perusliikkeen tekniikat.

 

Ota kahvakuula hyötykäyttöön ja osallistu haasteeseen tästä:

Fysiokahvakuula haaste

 

Tsemppiä kuulatreeneihin! T.Eve

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.