ETSINTÄKUULUTUS: HYVÄ KUNTO

Jan 22, 2021

ETSINTÄKUULUTUS: hyvä kunto

Treenaatko liian vähän vai kenties liikaa?

Tässä kirjoituksessa pohdin alitreenaamisen ja ylitreenaamisen oireita ja vaikutuksia. Liikkumattomuus on huolestuttavan yleistä ja siitä seuraa valtavat kustannukset yhteiskunnalle. Toisaalta, jos liikuntamäärät ja -tehot ovat liian korkealla suhteessa palautumiskykyyn, ovat seuraukset silloinkin vakavat.

Liikutko suositusten mukaan riittävästi?

Tämä asia on pinnalla painavasta syystä. Artikkelissa puidaan huolestuttavaa asiaa liikkumattomuudesta ja sen kustannuksista. Löydät artikkelin täältä:

https://www.apu.fi/artikkelit/suomalaisten-liikkumattomuus-huolestuttaa-paivat-kuluvat-istuen-ja-maaten-kustannukset-yhteiskunnalle-valtavat

Yleisiä ongelmia monilla liikuntaa harrastamattomilla ovat mm. istumistyössä kuihtuneet lihakset, eteenpäin lysähtänyt ryhti, niska-hartia ongelmat, löysä keskivartalo, huono yleiskunto, kipuja selässä, polvissa, kyynärpäissä jne. Lisäksi mieli on usein maassa ja ainainen väsymys harmittaa. Kuka tämä huonokuntoinen arjen pyörityksestä väsynyt harmaa, iloton tyyppi oikein on?! Eihän tämän pitänyt tapahtua minulle koskaan!

Totuus on, että tilanne ei parane toivomalla. Jotain on todellakin tehtävä. Ihminen on luotu liikkumaan, ei paikallaan istumaan tai yksipuolista rasitusta kestämään. Yksipuolinen fyysinen työ vaatii vastapainoksi harjoittelua, joka tukee kroppaa monipuolisesti, jotta se kestää työn vaatimukset. Istumatyö taas vaatii monipuolista harjoittelua ja aktiivisuutta, jotta yleiskunto ei pääse romahtamaan ja tuki- ja liikuntaelin- sekä mielen ongelmat saavat vallan. Hyvinvointi ja toimintakykyinen keho ovat arvokkaita ja jokaiselle panostamisen arvoisia asioita.

UKK-instituutin sivuilta löytyy lista liikunnan vaikutuksia

Moni liikuntalaji tuo samanaikaisesti useita kunto- ja terveysvaikutuksia.

Kestävyysliikunta

  • kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa
  • edistää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä
  • parantaa veren rasva- ja sokeritasapainoa
  • auttaa painonhallinnassa.

Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävä liikunta

  • parantaa lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä
  • kehittää notkeutta
  • harjoittaa tasapainoa
  • lisää luun lujuutta
  • edistää tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä.

Liikunta vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin. Liikkuminen mm.

  • kohentaa mielialaa ja vireystilaa
  • parantaa unen laatua
  • lievittää stressiä
  • helpottaa masennusoireita.

Näin paljon hyviä vaikutuksia! Merkittäviä positiivisia vaikutuksia tulee välittömästi liikunnan aloittamisen jälkeen. Nämä ovat ihan kaikkien ulottuvilla, eivätkä ne vaadi ihmeitä. Kuntoilun aloitus saattaa vaatia asioiden ja arjen uudelleen järjestelyä, mutta lopputulos on varmasti sen vaivan arvoista.

Toteutuuko sinulla minimi liikuntasuositukset: 2h 30min reipasta liikuntaa viikossa?

*Voi kerätä liikunnan kokonaismäärän lyhyissä pätkissä

Toinen ääripää: Liian paljon ja liian kovatehoista treeniä

Toinen ääripää on ylitreenaavat ja treenaamisella itseään stressaavat. Liikunta mielletään stressin laukaisijaksi ja sitä se onkin, mutta oikein annosteltuna, sopivalla teholla harjoitellen ja palautumisesta huolehtimalla. Ylitreenaamisen seuraukset ovat myös vakavia. Jos treenaa paljon tehotreenejä ja on lisäksi hektinen elämäntilanne; jatkuva kiire, aikataulujen sovittelu, työpaineet, lasten kuskaukset harrastuksiin, hankalat ihmissuhteet ym. Saattaa olla, että on ajautumassa salakavalasti kohti ylikuormitustilaa. Ylikuormitustilassa olevalla on saman tyyppisiä oireita kuin huonokuntoisella: Jatkuva väsymys, toistuvat jumit ja jatkuvat lihaskivut, mielialan vaihtelut, usein toistuvat flunssat, uniongelmat sekä toisinaan oireita, joille ei löydy mitään syytä. Itselläni on urheiluajoilta kokemusta ylikuormituksesta, jonka olen nykypäivänä työssäni nähnyt olevan yhä enemmän myös kuntoilijoiden vaarana, ei pelkästään urheilijoiden. Olin jatkuvasti väsynyt, nukuin huonosti, kiinnostuksen puute ja alakulo vaivasivat, olin toistuvasti jumissa ja lihakset kipeinä. Lisäksi vatsa- ja suolisto-ongelmat aiheuttivat päänvaivaa.

Tunnista nämä ylirasituksen merkit:

  • uniongelmat; uni ei meinaa tulla tai heräilet aamuyöstä
  • Jatkuva voimakas väsymys
  • Motivaatio laskee ja esim. aiemmin hyvällä fiiliksellä kulkeneet treenit alkavat tuntua raskaalta pakkopullalta.
  • Lihakset ovat jatkuvasti jumissa ja kipeytyvät,
  • Kohonnut leposyke, epätasainen syke tai sydämen ”tykytykset”
  • Mielialavaihtelut, ärtyneisyys, haluttomuus, mielenkiinnon puute
  • Kunto laskee ja treenit tuntuvat tahmealta, eikä tuloksia oikein tule.

Kuulostiko merkit tutuilta? Suurimmalla osalla on ajoittain näitä merkkejä ja ne kuuluvat elämään. Ainoastaan, jos ne jäävät pitkäksi aikaa päälle ja tuntuu että elämä on yhtä kilpajuoksua paikasta toiseen ja elämä käy suorittamiseksi, eikä ehdi nauttia mistään, silloin on viimeistään hyvä pysähtyä ja tunnustella, olisiko aika muuttaa toimintamalleja - ja alkaa nauttia!

Seuraavassa kirjoituksessa esittelen lopputuloksia onnistuneiden muutosten jälkeen, pysy kuulolla!

Terkuin Eve

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.