MITÄ SUURIN OSA TEKEE VÄÄRIN ALOITTAESSAAN LIIKUNNAN

Nov 23, 2020

MITÄ SUURIN OSA TEKEE VÄÄRIN ALOITTAESSAAN LIIKUNNAN

Tässä kirjoituksessa pohdin syitä, miksi liikunnan aloittaminen ja sen saaminen osaksi elämää on monelle niin vaikeaa. Tunnista taitosi, tasosi ja kykysi – treenaa kovaan kuntoon terveenä!

Suurin osa suomalaisista aikuisista liikkuu liian vähän

Liikunnan merkittävät terveyttä edistävät vaikutukset ovat tutkittua tietoa ja kaikkien tiedossa. Silti liikkumattomuus on huolestuttavan yleistä ja siitä seuraa valtavat kustannukset yhteiskunnalle. FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan n. kolmannes suomalaisista aikuisista liikkui terveyssuositusten mukaisen määrän. Terveyssuosituksiin kuuluu sekä kestävyysliikunta että lihaskunto- ja liikkeenhallinta harjoittelu.

Kolme tärkeintä asiaa menee pieleen liikunnan aloituksessa

Moni on aloittanut liikunnan useita kertoja, mutta ei ole saanut tehtyä siitä tapaa. Liikunnan aloituksen epäonnistumiseen on useita syitä, tässä noin 20 vuoden liikunnan alalla työskentelyn kokemuksella havaitsemani yleisimmät syyt:

  1. LIIAN KOVA ALOITUS

Tämä on ehkä se yleisin ja varmin syy liikunnan aloittamisen epäonnistumiseen! Aloitetaan liian kovalla teholla. Kuvitellaan, että ainoastaan kova ja raskas treeni, josta tulee kipeäksi moneksi päiväksi, olisi tehokasta. Tämä on virhe, jonka vuoksi liikunta ei tunnu hyvältä ja tahdonvoima kestää ehkä pari viikkoa, jonka jälkeen kypsytään jumiseen, kipeään ja väsyneeseen oloon. Ei tietoakaan paljon puhutusta liikunnan tuomasta hyvästä olosta.

Sen lisäksi, että liian kova aloitus väsyttää, jumittaa ja tekee kipeäksi, se myös lisää riskiä loukkaantumisille. Keho ei ole tottunut liikuntaan; liikkeenhallinta ja liikkumattomuudesta johtuvat kireydet altistavat venähdyksille ja revähdyksille. Tottumattomat nivelet saattavat rasittua ja kipeytyä, jolloin ”pakkolepo” pysäyttää vasta alkaneen liikuntainnostuksen.

  1. SUUNNITTELEMATTOMUUS

Liikuntaa aloittaessa on paras suunnitella se arjen rytmiin. Milloin ja kuinka usein on realistisesti mahdollista liikkua? Jos suunnitelmaa ei ole, tulee hyvin usein arjen askareet eteen ja oma treeniaika hukkuu muiden menojen alle. Suunnittelemattomuus koskee niin aikataulua kuin itse treenin sisältöä. Jos ei ole etukäteen miettinyt, millaisen treenin aikoo tehdä, treeniaika kuluukin treenin miettimiseen tekemisen sijasta.

  1. ALKU- JA LOPPUVERRYTTELYT LOISTAVAT POISSAOLOLLAAN

Kun haluaa treenata toimivalla keholla ja nauttia treenistä, on ehdoton edellytys avata kehoa ennen teho-osiota monipuolisella alkulämmittelyllä. Monella alkuverryttely jää väliin tai se on liian lyhyt ja yksipuolinen, vaikka se on treenin tärkein osa, kun haluaa pysyä terveenä ja kehittyä!

Alkulämmittelyn tehtävä on valmistaa kehoa, avata liikeratoja ja nostaa energiatasoa sekä fokusta kohti teho-osiota. Alkulämmittely jälkeen tulee tekniikkaosio. Tekniikkaan panostaminen vie harjoittelua seuraavalle tasolle tehokkaasti ja varmasti. Tekniikan hioutuessa treenit kehittyvät turvallisemmiksi ja tehokkaammiksi. Teho-osion jälkeen loppujäähdyttelyn tehtävä on nopeuttaa palautumista – eli kehittymistä. Jos jostain on nipistettävä, nipistä teho-osiosta, älä alku- ja loppuverryttelyistä, kun haluat liikuntaharrastuksesta pysyvän elämäntavan.

Jos innostuit aloittamaan liikunnan järkevästi, tutustu fysiokahvakuula-verkkovalmennukseeni ja tule mukaan! Ohjelma on etenevä, jokainen treenaa omalla taito- ja kuntotasollaan. Treenit sisältävät monipuoliset alkulämmittelyt, erilliset tekniikkavideot, teho-osiot ja loppuverryttelyt eli kaikki, mitä tehokas ja turvallinen, kehittävä harjoittelu vaatii. Tutustu 6 viikon ohjelmaan täältä ja tule mukaan: Fysiokahvakuula-verkkovalmennus

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.