3 ASIAA, MIKSI KUNTO JUNNAA PAIKALLAAN (TAI HEIKKENEE) VAIKKA TREENAA

Mar 25, 2021

3 ASIAA, MIKSI KUNTO JUNNAA PAIKALLAAN (TAI HEIKKENEE) VAIKKA TREENAA

Kirjoittaja on fysioterapeutti-personal trainer Eveliina Similä, joka valmentaa kuntoilijoita arjen huippukuntoon terveys edellä: Tunnista taitosi, tasosi ja kykysi – ja kehity.

Voiko kunto huonontua tai junnata paikallaan, vaikka harrastaa liikuntaa? Kyllä voi. Listaan seuraavaksi kolme asiaa, jotka on huomioitava, että kunto kohenee eikä junnaa paikallaan. Tsekkaa lista ja varmista, ettet kuluta aikaasi hukkaan treenaamalla!

  1. TREENIMÄÄRÄ VIIKOSSA

Montako treeniä olisi hyvä tehdä viikossa? Tätä minulta kysytään usein. Vastaus riippuu tavoitteista ja elämäntilanteesta.

Viikon treenejä suunniteltaessa on tärkeää miettiä, mistä määrästä treenejä pystyy palautumaan.

Jos on stressaavassa elämäntilanteessa, palautuminen on heikompaa. Tällöin tehotreenit, joissa sykkeet nousevat korkealle, voivat liiallisesti annosteltuina lisätä väsymystä ja vievät energiaa; kunto ei pääse kohenemaan, koska ei ehdi palautumaan. Tehotreenien sijaan stressaavassa elämäntilanteessa kannattaa panostaa aktiiviseen palautumiseen ja on treenattava pääasiassa kevyesti. Liikunta siis auttaa, mutta tehojen säätely on tärkeää.

Kolme hyvin suunniteltua treeniä viikossa on keskimäärin sellainen määrä, jolla saavuttaa hyviä tuloksia. Tehotreenien jälkeen on viisasta pitää välipäivä ja palautella. Tavoitteista riippuen painotus voi olla enemmän lihaskuntotreenissä tai sitten lenkkeilyssä, kuitenkin molempia tarvitaan. Seuraavassa siitä lisää:

  1. SUUNNITTELE JA ETENE PROGRESSIIVISESTI

Minkä tasoinen liikkuja olet tällä hetkellä? Ota lähtötilanteesi huomioon ja aloita riittävän matalalta tasolta välttääksesi turhat loukkaantumiset ja itsesi väsyttämisen. Aloita maltilla, mutta etene määrätietoisesti ja progressiivisesti.

Yksi virhe, miksi kunto junnaa paikallaan on kausisuunnitelman puute. Jos treenaa jatkuvasti samoilla tehoilla ja painoilla, progressiivisuus puuttuu ja kunto junnaa paikallaan, kunnes alkaa heikentyä. Esimerkiksi peruskuntokausi kannattaa jokaisen järkevän kuntoilijan sisällyttää vuosisuunnitelmaan. Se mahdollistaa vuosittaisen kehittymisen seuraavalle tasolle ja auttaa pitämään kehon kunnossa.

Vaihtelu virkistää ja keho tottuu samaan treeniin nopeasti. Treenejä ja treeniohjelmaa kannattaa vaihdella riittävän usein. Painoja kuuluu pikkuhiljaa kasvattaa tai toistomääriä nostaa tai liikkeitä vaikeuttaa. Jos ei kehity, ohjelma on huono. Ohjelmaa kannattaa muokata radikaalisti esimerkiksi kolmen kuukauden välein.

  1. HUOLLA KEHOA JA KEHITÄ MYÖS LIIKKUVUUTTA JA KEHONHALLINTAA

Riittävä liikkuvuus ja vahva tukilihaksisto mahdollistavat hyvän kehonhallinnan ja puhtaat liiketekniikat. Puhtailla tekniikoilla harjoittelu ennaltaehkäisee vammoja ja loukkaantumisia. Hyvä liikkuvuus ja vahva tukilihaksisto varmistavat, että keho toimii niin kuin sen kuuluu. Esimerkiksi, jos juoksuohjelmaan ei kuulu lenkkeilyä tukevaa lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua, rasitusvammojen riski kasvaa ja harrastukseen tulee suurella todennäköisyydellä taukoja eikä kunto kohene toivotulla tavalla.

Kun haluaa treenata, kehittyä ja nauttia harjoittelusta ja siitä että keho toimii niin kuin sen kuuluu, on kehoa huollettava ja liikkuvuutta ja tukilihaksistoa treenattava.

Jos kiinnostuit vaihtelevista, monipuolisesti kehittävistä treeneistä ja tavoitteesi on kehittyä ja saavuttaa hyvin toimiva keho, tutustu valmennukseeni. Ota yhteyttä niin selvitetään, olenko sopiva valmentaja sinulle: Eve fysioterapeutti-personal trainer

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.