3 ASIAA, ONKO HIIT-TREENI HYVÄ VAI HUONO VALINTA?

Mar 22, 2021

Olen Fysioterapeutti-Personal Trainer Eve Similä. HIIT-treeni eli ”High Intensity Interval Training” eli korkealla sykkeellä tehdyt tehotreenit ovat muodikkaita ja niitä pidetään parhaina treeneinä kun tavoitteena on kunnon kohotus tai kiinteytys. Näiden HIIT-treenien kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen ja annostelussa todella tarkka, kun haluaa tuloksia.

Kerron seuraavaksi kolme syytä, miksi HIIT-treeni on itseasiassa huono valinta monelle kunnon kohottajalle tai esim kiinteytystavoitteella treenaavalle. Kuntoilun aloituksen jälkeen, kun kunto on lähtenyt nousuun, HIIT-treenille voi löytyä tarkoitus. Tällöinkin kuitenkin annostelu on todella tarkasti mietittävä, kun tavoitteena on kova kunto, kiinteytyminen ja terveys.

HIIT-treenistä palautumiseen menee päiviä

Kovilla sykkeillä vedetystä 30 minuutin HIIT-treenistä palautumiseen menee 3-7 päivää, riippuen kuntoilijan peruskunnosta ja elämäntilanteesta; huonokuntoinen palautuu kauemmin ja kovakuntoinenkin vähintään 48h! Stressaava elämäntilanne pidentää palautumisaikaa entisestään. Useilla HIIT-treeneillä viikossa ajaudutaan todella helposti ylikuormitustilaan, jolloin väsytään ja kyllästytään liikuntaan. Vertailuksi, että noin puolen tunnin sauvakävelylenkistä palaudutaan keskimäärin 8 tuntia, jolloin seuraavana päivänä ollaan jo täysin energisenä ja treenikunnossa!

HIIT-treeni ei tunnu hyvältä, joten alkuhuuman jälkeen se ennen pitkää loppuu

Kovalla sykkeellä tehdyt HIIT-treenit ovat yhtä tuskaa ja joka paikkaan sattuu viimeistään seuraavana päivänä treenistä. Monesti HIIT-treenistä tullaan kipeäksi moneksi päiväksi.

Vasta 3-7 päivän levon ja kipujen hellittämisen jälkeen voi ajatella seuraavaa treeniä. Tämä jatkuva jumissa oleminen väsyttää ja tahdonvoima treenaamaan lähtemiseen loppuu. Kun tavoitteena on kunnon kohotus, on tärkeää pitkäjänteisyys ja järkevästi sykeohjatut, etenevät treenit. Alun matalasykkeisten peruskuntoalueen harjoitusten jälkeen otetaan hallitusti sykettä nostavia harjoituksia mukaan ohjelmaan. Kiinteytystavoitteissa sen sijaan lihaskuntoharjoittelu on aivan oleellista ja kovatehoiset HIIT-treenit syövät tehoja lihaskuntoharjoittelusta.

HIIT-treenissä riski loukkaantua kasvaa

Silloin, kun treeneissä jatkuvasti liikutaan omilla äärirajoilla ja vähän niiden yli, kuten HIIT-treeneissä on tapana, tekniikka kärsii ja loukkaantumisriski kasvaa. Treenissä voimakas väsyminen altistaa huolimattomuusvirheille. Loukkaantumisten johdosta treenit loppuvat ja tauko voi venyä yllättävän pitkäksi.

Kun tavoitteesi on hyvä kunto tai/ja kiinteytys ja arvostat lisäksi terveenä pysymistä, panosta treeneissä järkevästi, progressiivisesti sykeohjattuihin harjoituksiin, kehon toimintakyvyn optimoimiseen ja kiinteytystavoitteissa erityisesti lihaskuntoharjoitteluun. Treenaa palautumisen ehdoilla, huolehdi vahvan kuntopohjan luomisesta, siten pysyt terveenä ja saavutat tavoitteesi todella tehokkaasti!

Jos kiinnostuit järkevästi etenevistä treeneistä ja haluat luoda vahvan pohjan ja kehon toimintakyvyn, tutustu PT-valmennukseeni ja ota yhteyttä, niin selvitetään, olisinko sopiva valmentaja sinulle: Eve fysioterapeutti-personal trainer

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.