Kolme typerää myyttiä kahvakuulatreeneistä

Mar 16, 2022

Moi,

Olen Eve Similä, fysioterapeutti-personal trainer, fysiokahvakuulaohjaaja. Autan kuntoilijoita treenaamaan kovaan kuntoon terveenä. Olen ohjannut ja kouluttanut kahvakuulaharjoittelua vuodesta 2002; tänä vuonna 2022 tulee täyteen juhlalliset 20 vuotta ihmisten valmentamista hyvinvoinnin teemalla!

 

Tässä kirjoituksessa kerron myyteistä, jotka liittyvät kahvakuulaharjoitteluun. Annan parhaat vinkit, miten saat kahvakuulasta parhaan ystävän :)

 

Kolme myyttiä kahvakuulatreenistä

 

  1. Vähintään 100 etuheilautusta tai ei mitään tehoa
  2. Kahvakuulailu on aloittelijalle liian rankkaa ja vaikeaa
  3. Kahvakuulailu on turhaa jos käy salilla ja lenkkeilee

 

Kolme suurinta ongelmaa

 

1. Vähintään 100 etuheilautusta tai ei mitään tehoa

 

Sellainen ajatus, että jos treeni ei tunnu pahalta ja ei vedetä täysillä, niin se ei ole tehokasta, on yhä edelleen monella kuntoilijalla mielessä.

 

Tämä on ehdottomasti sellainen myytti, josta toivon, että päästään pian eroon!

 

Kun treeni vedetään täysillä hampaat irvessä, eteen tulee monta ongelmaa.

 

Rääkkitreenin jälkeen kroppa tulee kipeäksi useiksi päiviksi. Tällaisesta tehotreenistä palautumiseen voi mennä 3-7 päivää, riippuen kuntoilijan peruskunnosta ja elämäntilanteesta. Hyväkuntoisellakin 3 päivää ja mitä heikompi kunto, sen kauemmin. Lisäksi stressaavassa elämäntilanteessa palautumiseen menee vieläkin pidempään.

 

Rääkkitreeni ei tunnu hyvältä, jolloin alkuhuuman jälkeen into treenaamiseen loppuu pian. Treenit ovat yhtä tuskaa ja joka paikkaan sattuu viimeistään seuraavana päivänä treenistä. Vasta 3-7 päivän levon ja kipujen hellittämisen jälkeen voi ajatella seuraavaa treeniä. Tämä jatkuva jumissa oleminen väsyttää ja tahdonvoima treenaamaan lähtemiseen loppuu.

 

Rääkkitreenissä riski loukkaantua kasvaa, sillä jos treeneissä jatkuvasti liikutaan omilla äärirajoilla ja vähän niiden yli, tekniikka kärsii väkisinkin ja loukkaantumisriski sitä myöten kasvaa. Treeneissä voimakas väsyminen lisäksi altistaa huolimattomuusvirheille. Loukkaantumisten johdosta treenit loppuvat ja tauko voi venyä yllättävän pitkäksi. Kynnys palata treenien pariin on korkealla.

 

Liikesarjat kannattaa tehdä aina tekniikka edellä ja vain siihen asti, kun tuntuu vielä hyvältä. Eli kannattaa jättää repiminen ja vääntäminen pois. Tällöin tulosta tulee vähintäänkin yhtä hyvin kuin väkisin puskemalla ja lisäksi turvallisesti.

 

2. Kahvakuulailu on aloittelijalle liian rankkaa ja vaikeaa

 

Kahvakuula on monipuolinen treeniväline ja se sopii kaiken tasoisille kuntoilijoille, myös aloittelijoille. Kun aikaa on rajallisesti ja tavoitteena on kehittää monipuolisesti kuntoa ja saavuttaa arjessa hyvin toimiva keho, on kahvakuula monelle kuntoilijalle ykkösvalinta.

 

Kahvakuulailussa, kuten kaikissa muissakin treenimuodoissa on tärkeää aloittaa perusliikkeistä ja opetella niihin oikeat tekniikat. Perusliikkeiden mallit on hyvä opetella aivan alkuun ihan ilman kuulaa, sitten kevyestä kuulasta alkaen painoa lisäten taitojen ja kunnon kehittyessä.

 

Kahvakuulailu eroaa muista vapaista painoista, kuten esimerkiksi käsipainoista, joihin aloittelija sitä monesti erehtyy vertamaan. Kuulaharjoittelu on erilaista kuin käsipainoilla harjoittelu. Kuulaa liikutellaan mm heilauttamalla ja tämä haastaa tehokkaasti kehonhallintaa sekä tukillihaksistoa.

 

Kahvakuulalla pystyy tekemään aivan erityisiä liikkeitä, mitä millään muulla treenivälineellä ei pysty. Innokas treenaaja pääsee nopeasti sinuiksi kuulailusta ja haastetta löytyy sopivasti niin aloittelijoille kuin kovakuntoisillekin treenaajille.

 

Oikeiden liiketekniikoiden opetteluun kuula on myös oivallinen väline. Esimerkiksi kyykky-liikkeen hyvä tekniikka löytyy monella parhaiten juuri kahvakuulalla tehtynä.

 

Kahvakuula on helppo sisällyttää mukaan kuntosalitreeneihin tai kotitreeneihin. Sillä saa lisätehoa ja vaihtelua vanhoihin tuttuihin harjoituksiin.

 

Jos tavoitteesi on kohentaa monipuolisesti kuntoa vaikkapa kahvakuulalla, mutta alkuun pääseminen takkuaa, lue myös edellinen blogi-kirjoitukseni ja taklaa yleisimmät haasteet: Kuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa

 

 

3. Kahvakuulailu on turhaa jos käy salilla ja lenkkeilee?

 

Jos käydään pelkästään kuntosalilla ja tehdään liikkeitä paikallaan, tehdään yksipuolisia liikkeitä, niin se ei kehitä toiminnallista voimaa arkeen. Sellaista toiminnallista voimaa, jossa keho toimii ”yhteen” ja hallittu voima siirtyy arjen toimintoihin. Kun keho toimii hyvin ja on toiminnallisesti vahva, arjessa voimaa vaativat liikkeet ja ponnistukset onnistuvat helposti.

 

Tämä johtuu siitä, että kehon syvät ja niveliä ympäröivät tukilihakset eivät kehity yksipuolisessa harjoittelussa samassa suhteessa kuin pinnalliset lihakset ja jäävät siten helposti heikommiksi suhteessa pinnallisiin lihaksiin. Tämä vaikuttaa arjessa siten, että kun liikutaan arjessa, kun tulee äkkinäisiä liikkeitä, kun pelataan tai nostetaan lasta autoon, tuki voi pettää ja selkä tai polvi tai olkapää menee rikki…

 

Nykyään istutaan paljon ja se kiristää kehon takaketjua, mutta myös mm olkapäitä. Olkapäät ovat usein myös heikot, se voi johtua treenaamattomuuden lisäksi siitä, että heikossa ryhdissä, jossa olkapäät ovat kääntyneet eteenpäin, voimantuotto on heikentynyt.

 

Jos olkapäitä treenataan yksipuolisesti vain yhteen suuntaan, kuten kuntosalilla monesti tehdään, se ei riitä. Olkapää on pallonivel ja sitä on vahvistettava monipuolisesti laajalla liikeradalla, kun tavoitteena on vahvat ja terveet olkapäät. Treeneissä on huomioitava kireydet ja tukilihasten vahvistus. Hyvä ryhti ylävartalossa ja etenkin lavan seudun tuki ovat todella kriittisen tärkeitä olkapään hyvinvoinnin kannalta.

 

Vahva tukilihaksisto erityisesti lavan alueella, keskivartalon alueella ja lantion alueella ja näiden alueiden hallinta ja hyvä toiminta, ovat todella tärkeitä kehon hyvinvoinnin kannalta.

 

Yksipuolinen treeni ei kehitä näiden alueiden hyvää toimintaa, vaan päinvastoin pahimmassa tapauksessa se lisää näiden alueiden toimimattomuutta jumittamalla lisää ja heikentämällä alueiden toimintaa. Nämä vaikuttavat heikentävästi ryhtiin, kävelyyn ja kaikkeen liikkeeseen ja tuovat ajan kanssa kipuja.

 

Jos treenaat jotain tiettyä lajia, vaikkapa lenkkeilyä, saat kroppasi nopeasti jumiin, ellet huomioi liikkuvuutta ja tukilihasten vahvistamista. Lisäksi jumit lisäävät riskiä loukkaantumisille ja kivuille, esim polvet tai lonkat alkavat kipuilemaan.

 

Tässä kolme asiaa, jotka sinun tulisi muistaa

 

Kahvakuulailu on mahtava tapa treenata toiminnallisesti vahva, ryhdikäs ja terve keho ilman irvistelyä, pakottamista ja monimutkaisia laitteita ja välineitä.

 

  •  Treenistä ei pidä tulla kipeäksi

 

Kipu kertoo usein siitä, että palautumisessa on ongelma. Jos treenaa seuraavan treenin edellisestä treenistä kipeillä lihaksilla, palautuminen on jäänyt vajaaksi eikä superkompensaatio toteudu eli ei kehitytä. Lisäksi treeni tietysti tuntuu pahalta ja kroppa jumiselta.

 

Normaalia on sen sijaan parin päivän treenikipu silloin, kun aloittaa pitkästä aikaa treenaamisen tai vaihtaa radikaalisti treeniohjelmaa ja tekee ”uusia” liikkeitä. Mutta tehot ovat olleet kohdallaan, kun parin päivän levon jälkeen huomaa palautuneensa ja seuraavasta treenistä ei tule enää samalla tavalla kipeäksi.

 

  • Säännöllisyys ja monipuolisuus tuovat tulokset

 

Parasta on, kun on aktiivinen arjessa päivittäin. Tehotreenejä voi olla esim 3 viikossa, riippuen kunnosta ja tavoitteista.

 

Usein ongelmaksi koituu se, että treeni kehittää vain pinnallisia lihaksia. Silloin tukilihaksisto ei kehity samassa suhteessa ja se lisää loukkaantumisriskiä. Kahvakuulalla harjoitellaan moninivelliikkeitä, jolloin tukilihakset vahvistuvat samalla.

 

  •  Progressio: Kehitystä täytyy tapahtua

 

Kun ohjelma on hyvä, kehitystä tapahtuu. Saat viikko viikolta enemmän toistoja, pystyt tekemään haastavampia liikkeitä, pystyt vaihtamaan isompaan kuulaan. Jos kehitystä ei tapahdu, ohjelmassa on vikaa.

 

Hyvässä kahvakuulaohjelmassa toistojen lisäys ja isompaan kuulaan vaihtaminen tapahtuvat luonnollisesti. Jos näitä ei pysty lisäämään, ohjelma on huono.

 

On tärkeää muistaa treenata liikkuvuutta ja tukilihasten vahvuutta erityisesti kehon kriittisillä alueilla: olkapäät, keskivartalo ja lantio. Nämä ovat ne alueet, jotka usein toimivat heikosti esimerkiksi juuri liiallisen paikallaan istumisen johdosta. Kahvakuulaillen treenaat täsmäiskuja juuri näille kriittisille alueille.

 

 

Yhteenvetona myyttien tilalle 3 totuutta kuulailusta

 

  1. Vähintään 100 etuheilautusta tai ei mitään tehoa

--> Ei irvistämällä ja rääkkäämällä, vaan tekniikka edellä kovaan kuntoon  

 

  1. Kahvakuulailu on aloittelijalle liian rankkaa ja vaikeaa

--> Innokas treenaaja pääsee nopeasti sinuiksi kuulailusta ja joidenkin perusliikkeiden tekniikat on helpoin opetella juuri kahvakuulalla

 

  1. Kahvakuulailu on turhaa jos käy salilla ja lenkkeilee

--> Kahvakuulailu on loistava ja tärkeä tukitreeni myös esim salia ja lenkkeilyä harrastavalle

 

 

Yksi hauska ja tehokas väline kunnon monipuoliseen kehittämiseen on siis kahvakuula. Jos sinulla on jo kuula mukana treeneissä tai mietit, olisiko kuulailu sinullekin sopiva treenimuoto, lataa laatimani Fysiokahvakuulailijan tarkistuslista.

Saatat innostua kuulailusta ja varmistat tehokkaat ja turvalliset kahvakuulatreenit!

 

Lataa tarkistuslista tästä: Fysiokahvakuulailijan tarkistuslista

 

Jos sinulla on motivaatiota kunnon kohotukseen, mutta tiedostat tarvitsevasi ehdottomasti henkilökohtaisempaa ohjausta, laita minulle viestiä [email protected], niin katsotaan, miten voin olla avuksi.

 

Paljon tsemppiä treeneihin ja energiaa päivääsi!

T.Eve

PS. Jos pidit kirjoitusta hyödyllisenä, sitä saa myös jakaa somessa :)

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.