Miksi treenaaminen loppui ja uudelleen aloittaminen tuntuu mahdottomalta? Yleisimmät syyt ja parhaat vinkit onnistumiseen

Sep 14, 2022

Miksi treenaaminen loppui ja uudelleen aloittaminen tuntuu mahdottomalta?

- Yleisimmät syyt ja parhaat vinkit treenien onnistuneeseen aloitukseen

 

Onko sinulle käynyt koskaan näin…

 

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että aiemmin hyvin nousujohteisesti kulkeneet treenit ovatkin yhtäkkiä alkaneet junnata paikallaan, kuntokäyrä on ehkä jopa kääntynyt laskuun ja motivaatio on siksi hiipunut?

 

Mulle on!

 

Tai onko kroppa alkanut tuntumaan treeneissä oudon väsyneeltä ja aiemmin kevyt ja lennokas askel raskaalta?

 

Treenit, joista aiemmin olit aivan innoissasi, alkavat tuntua pakkopullalta ja väsyttäviltä, vaikka ennen sait niistä päinvastoin energiaa ja tunsit olevasi elossa?

 

Väsymys on vallannut kehon aiemman energisyyden sijaan? Yöunet ovat heikentyneet ja ainainen väsymys kiristää hermoja.

 

Näistä johtuen treenaaminen on loppunut ja uudelleen aloittaminen ei ole onnistunut…

 

Mistä tässä voi olla kyse? Yleisimmät syyt

 

Kun ikää tulee, palautumiseen on panostettava tosissaan. Viimeistään silloin, kun ikä on 4 alkava lukema, eron palautumisessa huomaa todella radikaalisti entiseen.

 

Toki näin voi käydä jo huomattavasti aiemminkin, vaikka jo 30v tuntumassa, jos on tottunut nuorempana treenaamaan kovilla tehoilla useaan kertaan viikossa.

 

Jos elämässä on samaan aikaan stressiä ja kiirettä ja paljon kovatehoisia treenejä, kokonaiskuormitus kasvaa ja palautumiselle ei jää aikaa.

 

Tehosta palautumista ja nosta energiatasot pilviin

 

Perusjutut kuntoon, aloita näistä: Uni, lepo, ravinto ja vesi

 

Uni

Laadukas ja riittävä uni on kriittisen tärkeää ja sen puutteen huomaa kyllä saman tien. Aikuiset tarvitsevat noin 7-9 tuntia unta ja todella harva oikeasti pärjää vähemmällä. Aina riittävät unet eivät toki onnistu tai ole edes mahdolliset, mutta tosi usein nukkumiseen myös pystyy itse vaikuttamaan monin eri tavoin.

 

Lepo

Lepopäivät ja -viikot on oltava sisäänkirjoitettuna järkevään treenisuunnitelmaan. Lepopäivä tarkoittaa muutakin kuin sohvalla makaamista 🙃

Aktiivinen palautuminen lepopäivänä voi sisältää rentoa liikkumista, metsässä kävelyä, aktiivista venyttelyä, foamrollerilla hierontaa, tms ja tällainen rento liikkuminen palauttaa nopeammin ja paremmin kuin pelkkä makaaminen.

 

Ravinto

Energisoiva ja riittävä ravinto on palautumisen edellytys. Epäsäännöllisyys ruokailuissa, väliin jäävät ateriat, liian vähäinen tai heikkolaatuinen ravinto, ovat todella yleisiä syitä siihen, miksi olo on väsynyt ja voimaton, äkäinenkin… Eikä harjoittelussakaan saavuta toivottua kehitystä. Laittamalla ravinnon perusasiat kuntoon, pääsee jo todella pitkälle ja treeneistä palautuminenkin on mahdollista.

 

Vesi

Riittävä vedenjuonti on myös niitä perusasioita, mikä on ehdottomasti järkevää laittaa kuntoon. Olen joskus kuullut, että ainoa mitä päivässä juodaan on pari pannua kahvia…☕️ Kahvin juonti vain pahentaa kehon nestevajetta.

Liian vähäinen nesteytys aiheuttaa esimerkiksi aineenvaihdunnan heikentymistä ja ummetusta, väsymystä, voi heikentää muistia, keskittymiskykyä ja mielialaa, yms. Veden tarve vaihtelee yksilöllisesti ja hikoilun mukaan, mutta puhdasta vettä olisi hyvä juoda ainakin pari litraa päivässä.

 

Pysähdy tässä kohdassa hetkeksi ja mieti,

Onko Sinulla näissä neljässä osa-alueessa parantamisen varaa? Kannattaa varmistaa nämä aivan ensiksi mahdollisimman hyvään kuntoon.

 

 

Perusjuttujen jälkeen ota seuraavat vinkit käyttöön itse treenien aloituksessa…

 

Kerron seuraavaksi tärkeimmät 4 asiaa, miten 40+ -vuotiaan entisen aktiiviliikkujan kannattaa aloittaa treenit uudelleen tauon jälkeen.

 

Kun otat vinkit käyttöön, tulet onnistumaan varmasti!

 

…Tai jos olet vasta-alkaja, jonka tavoitteena on aloittaa treenit kohti "kovaa kuntoa terveenä", niin ota nämä vinkit heti alusta alkaen käyttöön.

 

Onnistu treeneihin paluussa tauon jälkeen ja nauti jälleen treeneistä - 4 asiaa treenisuunnitelmaan 40+ vuotiaille

 

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että treenijakso loppui ja treenaamattomuus alkoi tuomaan tullessaan ikäviä seurauksia?

 

...On

  • vetämättömyyttä,
  • väsymystä,
  • mieli on matalalla ja
  • unen laatu heikkoa.
  • Ryhti alkaa lysähtää ja
  • keho tuntuu arjessa heikolta,
  • pieniä kremppoja tuntuu siellä täällä?

 

…ja on tiedossa, että näihin kaikkiin vaikuttaisi positiivisesti, kun liikkuisi säännöllisesti.

 

Kroppa ei tunnu omalta, siltä miltä silloin, kun treenasit aktiivisesti.

 

Viimeistään, kun 40 vuotta tulee täyteen, on treeniohjelmassa panostettava palautumiseen, jos haluaa, että treenit jatkuvat ja kehitystäkin tulee. Kyllä 40-ikävuoden jälkeenkin voi vielä kehittyä, kun treeniohjelma on järkevästi suunniteltu.

 

Olitko aiemmin aktiivinen liikkuja ja kroppa toimi hyvin, mutta nyt treenitauko on venähtänyt yllättävän pitkäksi ja uudelleen aloittaminen on osoittautunut vaikeaksi?

 

Monella treenit loppuvat, koska palautumista ei ole sisäänkirjoitettu treeniohjelmaan. Erilaiset krempat vain lisääntyvät, samoin väsymys ja kehon jäykkyys ja ajatellaan, että tällainen tilanne on väistämätön.

 

Kun palautumisen 4 perusasiaa ovat kunnossa (tekstissä ylempänä), se auttaa jo todella pitkälle ja tekee uudelleen aloittamisesta mahdollista. Kun energia riittää niiden avulla treenien aloittamiseen, nämä 4 ydinkohtaa varmistavat onnistumisen ja treeneistä tulee uudelleen rutiinia!

 

Viimeistään 40-vuotiaana lihasvoima ja -massa alkavat heikentyä, jos niitä ei treenaa. Siksi treenaamisen tärkeys hyvinvoinnin kannalta nousee entisestään ikääntyessä, kun halutaan pysyä energisenä ja toimintakykyisenä vielä pitkälle vanhoille päiville!

 

4 ydinkohtaa treenisuunnitelmaan 40+ vuotiaille (ja vähän nuoremmillekin!)

 

  1.  Panosta laatuun määrän sijaan

 

Viikossa keskimäärin 3-4 treeniä riittää kehittymiseen suurimmalle osalle aikuisista kuntoilijoista.

Aivan alkuun jopa vain kahdella viikkotreenillä voi kehittyä, kun ohjelma on hyvin mietitty!

Tehotreenin jälkeen kannattaa pitää välipäivä tai vähintäänkin treenata täysin erilainen treeni peräkkäisinä päivinä.

 

Välipäivänä on hyvä harjoitella aktiivisen palautumisen keinoja, kehonhuoltoa ja liikkua kevyesti. Tähän välipäivän aktiiviseen palautumiseen löydät parhaat vinkit tästä Blogi-kirjoituksestani: Paranna liikkuvuutta - 3 askelta

 

  1.  Rääkkitreenejä ei tarvita ollenkaan (Rääkkitreeni on eri kuin tehotreeni)

 

Rääkkitreenillä tarkoitan sitä, kun vetää itsensä aivan piippuun. Siinä ei itseasiassa ole mitään järkeä eikä hyötyäkään, päinvastoin haittaa siitä kyllä on.

 

Kun vetää itsensä aivan piippuun, palautumiseen menee 3-7 päivää, huonokuntoisella jopa kauemmin. Kroppa kipeytyy ja väsymys iskee useiksi päiviksi. Näin treenirutiinin löytäminen on täysin mahdotonta.

 

Rääkkitreeneissä myös loukkaantumisriskit kasvavat, kun kroppaa viedään äärirajoille. Loukkaantuminen pakottaa jälleen treenit tauolle.

 

  1.  Huomioi arjen kokonaiskuormitus ja kevennä treenejä tarvittaessa

 

Jos elämässä on ajankohtaisesti kiirettä ja stressiä, treeneissä kannattaa panostaa kevyempiin ja palauttaviin harjoituksiin tehotreenien sijaan. Jos suinkin mahdollista, treeni kannattaa silti käydä tekemässä, vaikkakin kevyesti.

 

Kun luot uutta rutiinia säännöllisistä treeneistä, on tärkeää, että toistoja (eli treenikertoja) tulee viikoittain suunniteltu määrä.

 

Tärkeintä on kuunnella ja tunnustella päivän kuntoa ja treenata olemassa olevien voimavarojen mukaan: kun on stressiä ja kiirettä, treenataan kevyesti ja ylläpitävästi, kun on aikaa ja energiaa, treenataan tehotreenejä ja kehitetään.

 

  1.  Tee huolelliset alkulämmittelyt ja loppujäähdyttelyt

 

Alkulämmittely on treenin sydän ja tärkein osa. Monipuolinen alkulämmittely ja loppujäähdyttelyt ovat osa kokonaisvaltaista palautumista. Jos nipistät jostain osasta treenistä, nipistä teho-osiosta, älä koskaan alkulämmittelystä.

 

Alkulämmittelyssä avataan kehoa aktiivisilla dynaamisilla liikkuvuusharjoituksilla (--> lue tästä aiheesta lisää: Paranna liikkuvuutta - 3 askelta ), herätellään tukilihaksistoa ja nostetaan kevyesti sykettä.

 

Näin keho ja mieli ovat kokonaisvaltaisesti valmiit tehokkaaseen treeniin.

 

Loppujäähdyttelyssä rentoutetaan kehoa ja mieltä kevyillä, rauhallisilla dynaamisilla venytyksillä, liikutaan rennosti ravistellen, varsinkin jos treeni on ollut kovatehoinen ja ”hapottava”. Pieni pysähdys, rentouttava hetki treenin jälkeen laittaa palautumisen tehokkaasti käyntiin.

 

Näillä neljällä kohdalla varmistat nautinnolliset treenit ja palaat varmasti takaisin treenirutiiniin! 💪

 

Tunnet jälleen sen treenin jälkeisen voittaja-fiiliksen, että tulipa tehtyä ja tunnet taas olevasi elossa!

 

Mitä ajatuksia nämä sinulla herättävät? Onko omakohtaista kokemusta?

 

Tsemppiä treenien aloitukseen ja treenirutiinin löytämiseen! T.Eve

 

PS. Jos kiinnostuit aiheesta ja haluat aloittaa treenit ”kohti kovaa kuntoa terveenä”, tutustu laatimaani Fysiocross-verkkovalmennukseen, jossa pääset treenaamaan ohjatusti videon välityksellä minun kanssani. Olen suunnitellut ohjelman sisälle kaiken valmiiksi; alkulämmittelyt, etenevät treenit, vaihtoehtoiset liikkeet eri tasoisille treenaajille, ja loppuvenyttelyt. Sinun tarvitsee vain painaa ”play” ja treenata ohjeiden mukaan. Kaikki on mietitty valmiiksi, jotta sinä voit säästää aikaa ja keskittyä tärkeimpään, itse treeniin! Toivottavasti nähdään videoilla! :)

Tutustu tarkemmin Fysiocross-verkkovalmennukseen ja tule mukaan: 12 viikon Fysiocross kotiohjelma

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.