Liikkuvuus huononee, jos sitä ei harjoittele - 3 askelta onnistuneeseen liikkuvuuden parantamiseen

Sep 15, 2022

Liikkuvuus huononee, jos sitä ei harjoittele

Näin onnistut liikkuvuuden parantamisessa - 3 askelta

Moi! Oletko miettinyt tässä lähiaikoina, että pitäisi venytellä mutta ei vaan tule itsekseen tehtyä?

Tunnetko, että kehosi kireydet estävät saamasta kropasta kaikkea tehoa treeneihin / omaan lajiin?

Tai kehon krempat estävät saamasta täyttä tehoa ja nautintoa treeneistä / lajista?

Tunnetko, että sinun pitää vähän himmailla treeneissä tahtia, sillä pelkäät että loukkaat itsesi, jos annat mennä täysillä?

 

Olen Eve Similä, fysioterapeutti-personal trainer. Autan asiakkaitani treenaamaan kovaan kuntoon terveenä. Oleellisena asiana arjen huippukunnon saavuttamisessa on toimiva kehonhuolto, jolla taataan tehokkaat ja turvalliset treenit.

 

Tässä 3 askelta, jotka sinun on syytä ottaa haltuun, jotta voit sanoa hyvästit hidastaville kireyksille ja niistä johtuville kivuille ja krempoille. Ja haluat palautua paremmin treeneistä ja sen seurauksena kehittyä paremmin ja välttyä loukkaantumisilta.

 

  1. Opettele dynaaminen, aktiivinen liikkuvuusharjoittelu (sillä "vanhanaikainen" passiivinen venyttely ei auta.)
     

”Vanhanaikainen” staattinen, passiivinen venyttely ei toimi, jos sinun faskiajärjestelmäsi on jumissa. Sen sijaan toimiva venyttelytekniikka on aktiivista, dynaamista. Varsinkin alkuun on venyteltävä varsin maltillisesti, ehdottomasti kivuttomasti. Ei repimällä ja irvistämällä! Venyttely ei missään nimessä saa sattua.

Itsekin venyttelin aiemmin sillä ”vanhalla” tyylillä, jossa pysyttelin väkisin venytysasennossa 30-60s. Siitä ei ollut mitään hyötyä – päinvastoin inho venyttelyä kohtaan vaan kasvoi.

Kun opin toimivat venyttelytekniikat, alkoi tulosta tulla yllättävän nopeasti ja kroppa alkoi palautumaan! Lukuisat asiakkaani ovat myös yllättyneet toimivan venyttelytekniikan tehosta ja siitä, miten nopeasti tulee tuloksia.

 

  1. Sisällytä liikkuvuusharjoittelua jokaiseen treeniin (ei 1x viikossa jossakin erillisenä tuntina)

Loistava treeni koostuu kolmesta osasta: 1) alkulämmittely, 2) teho-osio, 3) loppujäähdyttely. Kaikissa osa-alueissa on syytä huomioida liikkuvuusharjoittelu, kun haluaa, että keho toimii hyvin ja tehokkaasti.

Hyvä 1) alkulämmittely sisältää monipuolisesti kehoa avaavia liikkuvuusharjoituksia. Liikkeitä tehdään dynaamisesti, hallitusti ja niistä valitaan itselle sopivin variaatio (vaikeusaste). Alkulämmittelyssä käydään kaikki kehon liikesuunnat läpi, painottaen treeneissä tarvittavia kehon osa-alueita ja tärkeimpänä omat ongelma- ja kireyteen taipuvaiset alueet.

Treenin 2) teho-osioon kannattaa valita joku liikkuvuutta haastava liike, joka samalla vahvistaa tukilihaksistoa.

3) Loppujäähdyttelyssä rentoutetaan kehoa ja mieltä. Tehdään kevyitä pumppaavia venytyksiä rauhallisesti syvien hengitysten tahtiin. Tällainen lyhytkin rentotushetki laittaa palautumisen tehokkaasti käyntiin ja tekee todella ison vaikutuksen pitkällä tähtäimellä kokonaisvaltaisessa palautumisessa.

Opin tämän kehittymisen ja palautumisen mullistavan treenin koostamisen vasta vanhemmiten, kun oli "pakko". Kun olin väsyttänyt itseni vuosia kestäneellä liiallisella tehotreenillä ja olemattomilla alkulämmittelyillä ja loppujäähdyttelyillä.

Alkulämmittelyt olivat aiemmin "pakollinen paha", nykyisin nautin niistä treenissä yhtä paljon kuin teho-osiostakin! Se on niin upea tunne, miten hyvän alkulämmittelyn jälkeen energiatasot ovat nousseet ja kroppa tuntuu avonaiselta ja valmiilta ottamaan tehotreenin vastaan! Oletko kokenut saman?

 

  1. Etene liikkuvuusharjoittelussa progressiivisesti ja vaihtele liikesarjoja sopivin välein

Kuten muissakin treeneissä, vaihtelu ja progressiivinen eteneminen ovat tärkeitä myös liikkuvuusharjoittelussa.

Kun eniten arkea ja treenejä häiritsevät kireät kohdat saadaan avautumaan, vaihdetaan liikkeitä ja edetään seuraavaan kireään kohtaan.

Aktiivisia, dynaamisia liikuvuusharjoituksia tehdään alussa hitaasti, rauhallisesti opetellen, kun liikkeet tulevat tutuiksi, vauhtia voi lisätä, kunhan liikkeet pysyvät hallittuina.

Liikeradat pidetään alussa myös hyvin maltillisina, liikkeisiin jätetään varaa enemmän, mutta pikkuhiljaa toistojen kautta tehon alkaa huomaamaan ja liikkeitä voi tehdä hieman pidemmälle ja keho tuntuu joustavalta ja kestävältä.

 

Ota nämä askeleet haltuun, tulet yllättymään, miten mielekästä toimiva, nykyaikainen liikkuvuusharjoittelu onkaan ja miten paljon se vaikuttaa treeneihin!

 

Sillä liikkuvuus huononee, jos sitä treenaa.

 

Jos kiinnostuit ja haluat kehittää liikkuvuuttasi valmiin, etenevän ohjelman mukaan, jossa kaikki on mietitty, tutustu laatimaani Fysiohuolto-kurssiin ja tule mukaan:

Fysiohuolto-verkkokurssi

 

Hyviä huoltoja!

T.Eve

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.