MITEN ALOITTAA TREENIT TAUON JÄLKEEN – 3 tärkeintä asiaa

Mar 26, 2021

MITEN ALOITTAA TREENIT TAUON JÄLKEEN – 3 tärkeintä asiaa

Kirjoittaja on fysioterapeutti-personal trainer Eveliina Similä, joka valmentaa kuntoilijoita arjen huippukuntoon terveys edellä: Tunnista taitosi, tasosi ja kykysi – ja kehity.

  1. Peruskunto nousuun

Yleisin virhe on aloittaa treenaaminen liian rajusti, jolloin palautumiseen menee paljon aikaa ja tällöin harjoitteluun väsytään usein jo ensimmäisen kuukauden aikana.

Aluksi luodaan vahvaa pohjaa keskittymällä peruskunnon kehittämiseen. Tehot pidetään sopivan matalalla, noin 70% maksimista. Lenkillä kannattaa opetella tarkkailemaan hengästymistä ja sykettä. Sykemittari ei ole välttämätön, mutta se on hyvä apuväline varsinkin alussa hahmottamaan treenin tasoa. Monelle reipas kävely on parasta peruskuntoharjoittelua. Useimmiten jo kuukauden kävelylenkkeilyn jälkeen kannattaa lenkkiin suunnitelmallisesti sisällyttää sykkeen nostoja joko ylämäkeen kävellen tai hölkkäämällä lyhyitä pätkiä.

  1. Lihaskunnon startti

Kun halutaan että keho toimii hyvin ja halutaan säilyttää toimintakyky pitkään, on lihaskuntoa treenattava. Jo 30-40 vuoden iässä lihakset alkavat surkastua, jos niitä ei harjoittele. Lihaskunnon heikentymisen huomaa yllättävän pian, jos on tottunut treenaamiseen ja siihen tulee jostain syystä tauko.

Lihaskestävyysharjoittelulla aloitetaan ja kun tavoite on myös ylläpitää ja kasvattaa lihasvoimaa, on harjoitteluun syytä heti alussa suunnitella progressio. Noin 2-3 kuukauden (ensimmäisen kauden pituus riippuu treenitaustasta) kevyiden painojen ja pidempien sarjojen jälkeen kannattaa siirtyä seuraavalle tasolle ja nostaa painoja ja vähentää toistomääriä sarjoissa. Hyvä tekniikka varmistaa tehokkaat ja turvalliset treenit.

  1. Panosta kehonhuoltoon

Pelkkä lenkkeily ja lihaskuntotreenit eivät tuo hyviä tuloksia, vaan liikunnan aloituksessa on erityisen tärkeää opetella huolellinen ja toimiva kehonhuolto. Yleensä aina liikuntaa aloittaessa kehossa on jumeja ja heikkouksia. Jos näistä ei huolehdi heti alusta alkaen, on hyvin todennäköistä että lenkkeilyllä saa itsensä kipeäksi; selkä, lonkat, jalkaterät, polvet tai joku muu kohta kehossa kipeytyy, koska kireydet ja heikkoudet tuovat nivelille yllättävää rasitusta. Pahimmassa tapauksessa rasituskivut pakottavat lopettamaan liikunnan, vaikka olisikin aloittanut matalalla teholla.

Hyvä alkulämmittely ja loppuverryttely sekä kehonhuoltotuokiot myös treenien välipäivinä varmistavat, että kroppa pysyy kunnossa ja liikunta on miellyttävää ja siitä palautuu hyvin. Kehonhuoltoon ei kulu paljon aikaa, kun sen tekee systemaattisesti, toimivasti ja vähän kerrallaan mutta usein. Parhaita tuloksia tulee, kun venyttelee dynaamisesti, aktiivisesti ja maltillisesti, passiivisten ja väkinäisten repivien venytysten sijaan.

Jos kaipaat apua järkevään liikunnan aloitukseen tai haluat nousta seuraavalle tasolle harjoittelussa, tutustu valmennukseeni ja ota yhteyttä, niin selvitetään, olenko sopiva valmentaja sinulle: Eve fysioterapeutti-personal trainer

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.