Myytti kuntoilun ympärillä: Onko enemmän todella parempi?

Nov 30, 2023

Myytti kuntoilun ympärillä: Onko enemmän todella parempi?

Kun puhumme treenaamisesta, moni meistä on kasvanut uskomaan, että enemmän treeniä tarkoittaa parempaa tulosta. Tämä ajatus on todella syvään juurtunut kulttuuriimme, missä usein ihannoidaan intensiivistä, kovatehoista treeniä ja jatkuvaa ponnistelua muutenkin arjessa. Kuitenkin, onko tämä laajalti omaksuttu käsitys todella totta vai pelkkä myytti? Tarkastelen tässä kirjoituksessa, miten laatu ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa kuntoilussa, kun haluamme saavuttaa paitsi hyvän fyysisen kunnon myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin.

Treenasin itsekin aikoinani paljon ja kuvittelin, että vain treenaamalla mahdollisimman paljon ja kehoa rääkkäämällä kovilla tehoilla saavuttaisin huippukunnon. Ylitreenaamisen johdosta kuntokäyrä kääntyi laskuun, väsytin itseni treenaamalla ja vielä loukkasin itseni usein. Nyt, kun olen ymmärtänyt laadukkaan treenaamisen ja aktiivisen palautumisen merkityksen, olen onnistunut palauttamaan kehoni toimintakyvyn, energisyyden ja ilon treenaamiseen ja olen monilta osin paremmassa kunnossa nyt 45 vuotiaana kuin 28 vuotiaana olympialaisissa.

Laatu ennen määrää

Yksi suurimmista harhaluuloista on, että treenien tehokkuus mitataan treenin keston ja intensiteetin perusteella. Seuraavassa perusteluja, miksi sen sijaan laadukas harjoittelu on avain tehokkaaseen ja pitkäkestoiseen edistymiseen. Pelkästään treenin määrän sijasta keskittyminen järkevästi suoritettuun harjoitteluun; oikein valitut ja hyvällä tekniikalla suoritetut liikkeet sekä kehonhuoltoon ja palautumiseen panostaminen, voivatkin optimoida tulokset. Laadukas harjoittelu ei ainoastaan vähennä loukkaantumisriskiä, vaan myös kehittää monipuolisesti ja tehokkaasti kuntoa ja tukee pitkäaikaista terveyttä ja hyvinvointia.

Ylikuormitus ja palautuminen

Liikaa treeniä ilman riittävää palautumista johtaa ylikuormitukseen ja jopa vammoihin. Äkillisten loukkaantumisten riski kasvaa, samoin rasitusperäiset vammat. Tasapainoisen harjoittelun ja palautumisen avulla voimme välttää nämä ansat ja optimoida tulokset. Harjoittelun ja palautumisen tasapainon ymmärtäminen on keskeinen tekijä, kun tavoite on kehittää kuntoa ja pysyä terveenä. Palautumisen merkitys aliarvioidaan todella usein ja moni saattaa keskittyä vain itse treenien kovaan tehoon ja määrään. Kuitenkin tehokas palautuminen on yhtä tärkeää kuin itse treenaaminen. Konkreettisia keinoja tehokkaaseen palautumiseen ovat riittävä ja laadukas uni, ravitseva, itselle sopiva ruokavalio ja toimiva kehonhuolto. Näillä palautumisen keinoilla voimme varmistaa, että keho saa tarvitsemansa lepoajan ja palautuu tehokkaasti. Näin vältytään ylikuormitukselta, joka väsyttää ja vie motivaation ja sen sijaan luodaan pohjaa pitkäjänteiselle ja tehokkaalle harjoittelulle, joka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kivut ja krooninen stressi

Liian tiheä treeni voi aiheuttaa kroonista stressiä elimistölle, joka vaikuttaa negatiivisesti kokonaishyvinvointiin. Liika treeni vaikuttaa kehoon ja mielen hyvinvointiin negatiivisesti. Harjoittelun tulisi olla tasapainossa oman palautumiskyvyn kanssa, jotta vältetään pitkäaikainen stressitila. Tietyt kehon ja mielen merkit voivat viitata liialliseen rasitukseen. On tärkeää harjoitella kuuntelemaan oman kehon signaaleja, jotta voi oppia pitkäjänteiseen ja nautinnolliseen elämäntapatreeniin. Tässä 7 yleistä kehon merkkiä, jotka voivat viitata liialliseen treenirasitukseen sekä käytännön vinkkejä niiden tunnistamiseen ja korjaamiseen. Olen itse kokenut näistä jokaisen ja nykyään huomaan merkit herkästi ja osaan reagoida niihin.

  1. Jatkuva Väsymys ja Uupumus

Merkki: Pidempään jatkunut väsymys, johon ei tunnu auttavan riittävä lepo.

Vinkki: Kuuntele kehoasi ja anna sille mahdollisuus kunnolliseen palautumiseen. Saattaa olla tarpeen vähentää harjoittelumäärää tai ottaa lisää lepopäiviä.

 

  1.  Toistuvat Vammat:

Merkki: Toistuvat vammat tai krooniset kiputilat.

Vinkki: Arvioi harjoittelutekniikkaasi ja varmista, että suoritat liikkeet oikein. Lisäksi harkitse harjoittelumäärän vähentämistä ja antamista keholle enemmän aikaa toipua.

 

  1.  Unihäiriöt:

Merkki: Unen laadun heikkeneminen tai unihäiriöt.

Vinkki: Priorisoi riittävä uni. Laadukas uni on elintärkeää palautumiselle. Vältä rankkaa harjoittelua myöhään illalla ja luo rauhallinen iltarutiini.

 

  1.  Kohonnut Leposyke:

Merkki: Normaalin leposykkeen kohoaminen.

Vinkki: Seuraa leposykettäsi. Jos huomaat, että leposyke on normaalia korkeampi, se voi viitata liialliseen stressiin. Anna kehollesi aikaa palautua.

 

  1.  Henkinen Väsymys ja Motivaation Puute:

Merkki: Yleinen henkinen väsymys ja motivaation puute.

Vinkki: Tunnista myös henkiset merkit. Anna itsellesi lupa levätä ja keskity henkiseen hyvinvointiin. Muokkaa harjoitusohjelmaa mielenkiinnon parantamiseksi.

 

  1.  Hormonaaliset Muutokset:

Merkki: Hormonaaliset epätasapainot, kuten kuukautiskierron häiriöt naisilla.

Vinkki: Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa hormonaalisten muutosten arvioimiseksi. Muista, että liiallinen stressi voi vaikuttaa hormonitasapainoon.

 

  1.  Heikentynyt Suorituskyky:

Merkki: Suorituskyvyn lasku tai paikallaan junnaaminen.

Vinkki: Jos huomaat, että suorituskykysi ei parane tai jopa laskee, anna itsellesi aikaa levätä ja vältä liian intensiivistä harjoittelua.

 

Tärkeintä on oppia kuuntelemaan ja tiedostamaan kehosi ja mielesi viestejä ja reagoida niihin tarvittaessa.

Sopiva harjoittelumäärä arjen keskellä

Kun arjessa on kiire, on olennaista miettiä järkevä määrä ja tehot treeneille. On etsittävä tapoja sovittaa treenaaminen siten, että se tukee eikä haittaa arjen muita velvoitteita. Omien arvojen mukainen toiminta ja priorisoimisen taito on tärkeä taito, jotta itsestä huolehtiminen ja treeniajan löytäminen onnistuvat arjen kiireestä huolimatta. Treenien ei tarvitse olla pitkiä, vaan lyhyetkin treenit ovat hyödyllisiä, kun ne ovat järkevästi suunniteltu. Treenien aikatauluttaminen etukäteen viikko-ohjelmaan on oleellista, muuten treenit jäävät todella helposti tekemättä. Etsi sellaisia liikuntamuotoja, jotka sopivat luontevasti päivittäiseen rutiiniin. Kotitreenit säästävät aikaa, treeniryhmässä on tietty aika, paikka ja ohjaaja, vai treenaatko mieluiten omatoimisesti treenisalilla, mikä on sinulle sopivin ja olemassa olevilla resursseilla realistisin vaihtoehto? Muista, että tehokkaan harjoittelun ei tarvitse olla paljon aikaa vievää. Luo strategia, jolla teet säännöllisestä liikunnasta helposti saavutettavan ja nautinnollisen osan kiireistä arkea.

 

Lopuksi

FysioCross on kehittämäni treenimenetelmä, joka on suunniteltu sinulle, joka arvostat terveyttä ja kunnossa pysymistä, mutta nautit myös kovista treeneistä. Valmennukseni perustuu terveys edellä treenaamiseen tavoitteiden, tulosten ja huippukunnon saavuttamisessa. Olipa kyseessä sitten urheilija tai kuntoilija, kenelläkään ei ole aikaa turhille loukkaantumisille ja ylikuormitukselle ja niistä johtuville pitkille palautumisjaksoille. Rakennan niin yksilö- kuin ryhmätreenivalmennuksetkin huolellisesti asiakkaiden taito- ja kuntotasot huomioiden. Tiedän omakohtaisesti, miten ei kannata treenata ja nyt yli 45-vuotiaana, hyvin liikkuvana ja vahvana, haluan jakaa tämän kokemukseni auttaakseni sinua saavuttamaan vahvan kunnon terveenä. Valmennuksessani treenit eivät hajota ja väsytä, vaan kehittävät ja antavat energiaa. Painotamme hyvää tekniikkaa, liikkuvuuden kehittämistä, tehojen säätelyä ja suunnitelmallisesti etenevää harjoittelua, jotta jokainen treeni vie sinut lähemmäs kohti tavoitteitasi.

Tsemppiä treeneihin!

T.Eve Similä, fysioterapeutti-personal trainer

PS. Jos kiinnostuit valmennuksestani, tutustu tarkemmin ja kysy vapaita paikkoja:

Fysiocross-ryhmävalmennus

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.