PARAS SYY OLLA TREENAAMATTA (Osa 1)

Mar 19, 2021

PARAS SYY OLLA TREENAAMATTA

Kirjoittaja on fysioterapeutti-personal trainer Eveliina Similä, joka valmentaa kuntoilijoita arjen huippukuntoon terveys edellä: Tunnista taitosi, tasosi ja kykysi – ja kehity.

KIIRE

Yksi suurimmista haasteista nykypäivänä kuulostaa olevan se, ettei ihmisillä ole aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. On elämäntilanteita, jolloin tuntuu, että aika ei todella riitä kuntoilemiseen ja muuhun hyvinvoinnin vaalimisen perusasioihin, mutta kuinka usein kyse on todella siitä? Aikaa vievät työ, perhe, ystävät, sosiaalinen media, tv… – onko kiirettä mahdollista taltuttaa paremmalla suunnittelulla ja ohjelmoinnilla? Onko ajankäytössäsi jotain tapoja, joita olisi mahdollista uudistaa siten, että ne palvelisivat paremmin sinun elämäsi tärkeimpiä asioita?

Mikä on tärkeintä elämässä

Elämän tärkeimpiä asioita monelle ovat terveys ja läheiset. Terveenä ja toimintakykyisenä pysymiseksi liikunta on supertärkeä juttu. UKK-instuutin kiteyttää liikunnan vaikutukset seuraavasti:

”Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkisen terveyteen. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla on todettu olevan edullisia vaikutuksia myös useiden sairauksien ehkäisyssä.”

Liikunnan tärkeys on tuttu asia, mutta miksi sitä on niin vaikea toteuttaa? Vain noin joka viides suomalainen liikkuu suosituksiin nähden riittävästi. (Lähde: Ukk-Instituutti)

Priorisointi

Aika on arvokas asia. Sitä ei saa ikinä takaisin. Mihin sinulla aika kuluu? Aamu, päivä, ilta, yö, yhteensä 24 tuntia. Kun tuosta vähennetään 8 tuntia, joka meidän kaikkien olisi hyvä keskimäärin käyttää nukkumiseen, jäljelle jää 16 tuntia aikaa töihin ja vapaa-aikaan.

Hallitse aikaa

Ajanhallinnan vaikeudesta nykypäivänä kertoo mm se, että ajanhallinnan valmentajilla on nykyään töitä. Jos ajanhallinta on haaste, ensimmäinen tehtävä on kirjoittaa lista päivän tekemisistä. Kun on saanut listattua asioita, ne laitetaan tärkeysjärjestykseen. Sitten vaan reilulla kädellä yliviivataan ne asiat, jotka eivät tässä hetkessä vie sinua kohti sinun tavoitteitasi ja elämän tärkeimpiä asioita. Loppujen lopuksi se, että osaa priorisoida ja harventaa tehtävälistaa, todennäköisesti tekee meistä tuottavampia. Liian suuri tehtävälista tuo mukanaan ahdistusta ja monesti yritetään tehdä monta asiaa yhtä aikaa: fokus katoaa, stressi kasvaa ja lopulta ei saadakaan juuri mitään aikaiseksi. Kuulostaako tutulta? Harvempi tehtävälista ja asiat tulee tehtyä!

Merkitse treeniaika kalenteriin

Ota seuraavaksi kalenteri esiin ja merkitse sinne sinun oma treeniaikasi. Montako kertaa ehdit liikkumaan tällä viikolla? Etkö löydä yhtään rakoa? Katso uudelleen ja tee se aika. Liikuntaa voi kerätä lyhyistäkin pätkistä, tee edes se, jos ei muulle ole mahdollisuutta. Suosittelen kuitenkin kaivamaan viimeistään seuraavalle viikolle aikaa vähintään kaksi – tai jopa kolme kertaa, noin 30-60 minuuttia, joka on vain sinulle, sinun omaa hyvinvointiasi edistävää liikuntaa. Tee sama seuraavalle viikolle, toteuta ja jatka näin – tulet huomaamaan positiiviset vaikutukset!

Laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen, sillä oma hyvinvointi on myös läheisten etu! Teet karhunpalveluksen, jos laitat läheiset / perheen etusijalle ja jätät oman hyvinvointisi retuperälle.

Tsemppiä tähän ajankäyttöharjoitukseen!

Jos kiinnostuit PT-valmennuksesta ja haluat säästää aikaa treenien suunnittelulta, tutustu valmennukseeni ja ota yhteyttä. Selvitetään, olenko sopiva valmentaja sinulle: Personal Trainer Eve

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.