Voimaharjoittelun TOP 3 parasta hyötyä arjessa

Apr 27, 2021

Olen Eveliina Similä, fysioterapeutti ja personal trainer. Valmennan sekä ryhmiä että henkilökohtaisia asiakkaita terveys edellä kohti oman arkielämänsä huippukuntoa. Olen aiemmin muistutellut, mitkä 3 asiaa on tärkeää muistaa, kun aloittaa treenit tauon jälkeen. Pääset lukemaan sen kirjoituksen tästä: Miten aloittaa treenit tauon jälkeen - 3 tärkeintä asiaa

Tällä kertaa keskityn noista kolmesta asiasta erikseen lihaskuntoharjoittelun tärkeyteen. Toivottavasti tämä kirjoitus inspiroi sinut aloittamaan lihaskuntoharjoittelun uudelleen pikimmiten! Laadukasta lihaskuntotreeniä voi tehdä kuntosalilla tai vaikka ihan kotona – pääasia että tulee tehtyä!

Harjoittelu on hauskaa ja siihen jää koukkuun

Voimaharjoittelun yksi parhaista puolista on se, että se on hauskaa ja koukuttavaa! Treenin jälkeinen hyvä olo ja se, kun huomaa oikeasti kehittyvänsä, ovat ne tärkeimmät syyt, miksi sinne salille oikein odottaa pääsevänsä!

Lihaskuntoharjoittelu on yksi tärkeimmistä palasista liikkuvuus- ja tukilihastreenien ohella, joka pitää kuluneet polveni kivuttomina ja hyvin liikkuvina. Samoin epämääräiset alaselkäkivut ja muut kipuilut ja jumit ympäri kehoa pysyvät loitolla ja keho toimintakykyisenä, kun suunnitelmalliset voimatreenit pysyvät säännöllisesti ohjelmassa. Ja mikä parasta, olo on energinen ja vahva sekä henkisesti että fyysisesti!

TOP 3 voimaharjoittelun hyödyt arjessa

  1. Toimintakyvyn ja suorituskyvyn ylläpito ja parantaminen myös ikääntyessä

Viimeistään 40-vuotiaana lihakset alkavat surkastua ja voima heikentyä, jos lihaskuntoa ei harjoittele. Kun haluaa säilyä vahvana ja toimintakykyisenä ihan vanhoillekin päiville, on ehdottoman tärkeää treenata itselleen sopivaa voimaharjoittelua. Ihan kauppakassien kantamisesta ja lapsien nostelusta vaikkapa auton turvaistuimeen tai vaikka kodin muuttohommissa, on toiminnallisesti vahvasta kehosta todella paljon iloa ja hyötyä! On myös tutkittua tietoa, että voimaharjoittelu parantaa ikääntyessä toimintakykyä, kävelynopeutta, itsenäisyyttä, itsetuntoa, fyysistä aktiivisuutta, kognitiivisia kykyjä ja vähentää kaatumisia. Todella merkittävä positiivinen vaikutus terveisiin elinvuosiin!

  1. Lukuisat terveysvaikutukset

Voimaharjoittelulla on suotuisat vaikutukset mm. kehon rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, se vahvistaa luita ja ehkäisee osteoporoosilta, laskee verenpainetta ym. Voimaharjoittelu parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa ja ennaltaehkäisee vammoja.

*Puristusvoimalla pitkää ikää :)

Puristusvoima on mielenkiintoinen yksittäinen mittari, jonka on tutkittu korreloivan hyvää toimintakykyä vuosikausiksi eteenpäin ja ennustavan pitkää ikää! Puristusvoimalle on ihan omia mittareita, mutta arjessa voit mittailla omaa puristusvoimaasi ja otevoimaasi esimerkiksi painavia kauppakasseja kantaessasi tai muuttohommissa painavien huonekalujen nostelussa.

Treeneissä puristusvoima kehittyy monenlaisissa liikkeissä. Näitä ovat esimerkiksi roikkuminen / leuanveto, tankoliikkeet, joissa nostat painoja ja vaikkapa kahvakuulailu!

  1. Henkinen voima

Voimaharjoittelun vahvistaa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämä on varmasti tuttua kaikille, joille lihaskuntotreenit kuuluvat tai ovat kuuluneet ohjelmaan. Lihaskuntotreeneissä joskus epämukavuusalueellakin vierailu kehittää sisua ja kasvattaa luonnetta. Tämän alkaa huomaamaan muuallakin kuin salilla, ettei anna helposti periksi! Kehittyminen ja onnistumisen kokemukset parantavat itsetuntoa ja itseluottamusta.

Järkevä, omalta tasolta lähtevä progressiivinen voimaharjoittelu on todella tärkeä palanen kohti oman arkielämän huippukuntoa!

Tässä TOP 3 listalla oli vain pieni osa voimaharjoittelun kaikista hyödyistä. Kannustan siis lämpimästi sinuakin aloittamaan lihaskuntotreenit pikimmiten :)  Tai jatkamaan vaihtelevia, mielenkiintoisia, kehittäviä ja tehokkaita lihaskuntotreenejä edelleen.

Lähteet: Voimaharjoittelusta eri lähteistä Lihastohtorina tunnettu Juha Hulmi. Akatemiatutkija Jyväskylän yliopistossa ja Helsingin yliopiston, liikuntafysiologian dosentti. Tunnetaan myös Lihastohtori-blogistaan.

Voimaa ja tsemppiä päivääsi! T.Eve

PS. Jos kaipaat apua treeneihin, haluat kehittyä ja treenata tehokkaasti terveys edellä, tutustu personal training-valmennukseeni ja ota yhteyttä. Mietitään, olisinko sopiva valmentaja Sinulle: Fysiovalmentaja Eveliina Similä

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.